Jabłka – owoc ten od początku był uprawiany w Europie. Po kilku latach zaczęto uprawiać go na kontynencie Azjatyckim, a wraz z odkryciem nowego kontynentu przez Kolumba również w Ameryce Północnej. W Polsce hodowlę jabłek zapoczątkowali Cystersi w XII wieku. Owoc ten charakteryzuje się słodko kwaśnym smakiem, kształtem zbliżonym do kuli i szczytem, który jest zakończony ogonkiem za pomocą którego jest przyczepiony do drzewa i na nim rośnie. Najpopularniejsze gatunki jabłek to: antonówka, cortland, lobo, papierówka, ligol.
Zawartość
Jabłka zawierają pektyny, które występują w największych ilościach w skórce i gniazdach nasiennych które zazwyczaj odrzucamy. Przypomnijmy, że pektyny są odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. Zawierają witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu, dużą ilość soli mineralnych, potas oraz żelazo.
Działanie
Dzięki solom mineralnym odkwaszają organizm, a także zapobiegają powstawaniu anemii. Wzmacniają serce, mięśnie, układ nerwowy i działają moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęki nóg, bóle stawów i wpływają pozytywnie na układ pokarmowy. Zapobiegają biegunce pojawiającej się u małych dzieci. Ułatwiając przyswajanie wapnia wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Wpływają pozytywnie na urodę naszego ciała. Nie jest jednak polecane spożywanie tego owocu osobom cierpiącym na wrzody żołądka.
Zastosowanie
Jabłka stosowane są do produkcji napojów alkoholowych, musów, sosów owocowych, konfitur, dżemów, soków. Ponadto dodaję się je do szarlotek, ciast owocowych, ciasteczek, sałatek owocowych, warzywnych, galaretek. Również może służyć jako dekoracja do potraw mięsnych np. pieczona kaczka z jabłkami. Dodaje się ten owoc do naleśników różnego rodzaju.
Zawartość
Jabłka zawierają pektyny, które występują w największych ilościach w skórce i gniazdach nasiennych które zazwyczaj odrzucamy. Przypomnijmy, że pektyny są odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. Zawierają witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu, dużą ilość soli mineralnych, potas oraz żelazo.
Działanie
Dzięki solom mineralnym odkwaszają organizm, a także zapobiegają powstawaniu anemii. Wzmacniają serce, mięśnie, układ nerwowy i działają moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęki nóg, bóle stawów i wpływają pozytywnie na układ pokarmowy. Zapobiegają biegunce pojawiającej się u małych dzieci. Ułatwiając przyswajanie wapnia wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Wpływają pozytywnie na urodę naszego ciała. Nie jest jednak polecane spożywanie tego owocu osobom cierpiącym na wrzody żołądka.
Zastosowanie
Jabłka stosowane są do produkcji napojów alkoholowych, musów, sosów owocowych, konfitur, dżemów, soków. Ponadto dodaję się je do szarlotek, ciast owocowych, ciasteczek, sałatek owocowych, warzywnych, galaretek. Również może służyć jako dekoracja do potraw mięsnych np. pieczona kaczka z jabłkami. Dodaje się ten owoc do naleśników różnego rodzaju.