piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Gruszki w czerwonym winie wg Piotra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetny deser po obiedzie niedzielnym

Gruszki w czerwonym winie wg Piotra

Składniki:

Gruszki w czerwonym winie wg Piotra

 

  • 4 gruszki klapsy
  • 500ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1lyzeczka gożdżików
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g cukru
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Gruszki w czerwonym winie wg Piotra
Gruszki umyć , obrać ze skóry , wydrążyć nasiona tak aby owoce pozostały w całość. Do garnka wlać wino , dodać gożdżiki,cynamon, cukier,i 300 ml wody. Zalewę zagotować ,włożyć do niej gruszki . Ugotować do miękkości i odstawić owoce w zalewie do ostygnięcia . Na talerzach rozsypać płatki migdałowe . Gruszki osaczyć z zalewy pokroić w plastry lub naciąć w wachlarz i ułożyć na migdałach

Tagi:

gruszki