Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gruszki w sosie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty,pyszny deser z owocami w roli głównej.

Gruszki w sosie. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszki w sosie.

 

  • 4 małe dojrzałe gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Gruszki w sosie.
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć z nich gniazda nasienne. Na patelnię wrzucić masło. Dodać do niego brązowy cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Do sosu włożyć gruszki. Smażyć je ok. 2 minuty. Po tym czasie gruszki delikatnie odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Usmażone gruszki wyjąć z sosu i ułożyć na talerzykach.Do sosu dodać jogurt. Wymieszać i gotować na dużym ogniu tak długo, aż sos zredukuje się o ok. połowę. Gotowym sosem polać gruszki.
Gruszki w sosie.
Obrane przekrojone i pozbawione gniazd nasiennych gruszki.
Gruszki w sosie.
Masło na patelni z dodatkiem brązowego cukru i soku z cytryny.
Gruszki w sosie.
Gruszki krótko smażone w karmelowym sosie.
Gruszki w sosie.
Sos karmelowo jogurtowy zredukowany o około połowę.

Tagi:

gruszki owoce