marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Gruszki wg Marleny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Gruszki wg Marleny

Składniki:

Gruszki wg Marleny

 

  • 6 dużych gruszek
  • 6 dag cukru
  • 1 l słodkiego czerwonego wina
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/4 laski wanilii
  • do szodonu:
  • 4 żółtka
  • 12 dag cukru
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina deserowego

Sposób przygotowania:

Gruszki wg Marleny
Umyte, obrane ze skórki gruszki włożyć do dużego rondla, posypać cukrem, dodać skórkę cytrynową, wanilię a na końcu wino. Całość gotować na wolnym ogniu przez 35 minut, następnie odstawić do wystygnięcia. Gruszki wyjąć z wywaru, ułożyć na talerzu i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować szodon. Kiedy przestygnie, polać nim gruszki. Całość wstawić z jeszcze raz do lodówki. Wino, w którym gotowały się owoce, odcedzić, schłodzić, następnie podać w szklanym dzbanie jako dodatek do gruszkowego deseru. Zapraszam do przygotowania deseru. Życzę miłego kucharzenia i Smacznego

Tagi:

gruszki