marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gwiazdeczki marcepanowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Masło rozpuścić w rondlu z cukrem waniliowym,masą marcepanową.Potem dodać resztę składników.Odstawić,ostudzić.Przez tutkę wyciskać gwiazdki.

Gwiazdeczki marcepanowe.

Składniki:

Gwiazdeczki marcepanowe.

 

  • 100 g.masy marcepanowej,
  • 100 g.masła,
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej lub białej z bakaliami,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 1/2 szklanki śmietanki,
  • tutka z brystolu,
  • arkusz papieru pergaminowego.

Sposób przygotowania:

Gwiazdeczki marcepanowe.
Niecałą kostkę masła dać do rondla z cukrem waniliowym i masą marcepanową.Mieszać na małym ogniu,aby nie przypalić,a następnie dodać półtora tabliczki czekolady mlecznej lub białej z dodatkami.Dalej mieszać,a jak się czekolada rozpuści,to zestawić naczynie na bok i ostudzić masę,a potem schłodzić w lodówce.Zrobić tutkę z brystolu,napełnić masą marcepanowo-czekoladową i wyciskać masę prosto na papier pergaminowy tworząc lekko koliste ruchy,aby powstawały mini-gwiazdki.Gotowe czekoladki przełożyć na piętrowy talerz.