Biała czekolada jest to jedna z odmian czekolady. Mianem tym określamy wyrób cukierniczy sporządzony z miazgi kakaowej, masła kakaowego, środków słodzących i innych dodatków. Przy czym zawartość suchej masy kakaowej ogółem nie może być niższa niż 35%, w tym nie mniej jak 14% odtłuszczonej masy kakaowej.
Pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w Niemczech w 1839 roku. W niektórych krajach czekolada jest podawana w postaci napojów, lub w granulkach czy proszku. Czekolada jest tak lubianym produktem, że w różnych krajach i miastach organizowane są święta czekolady niemalże przez cały rok.
Główne rodzaje czekolady to: deserowa, gorzka, mleczna, biała. Natomiast pod względem zawartości dodatków, które urozmaicają smak możemy wyróżnić orzechowe, bakaliowe i nadziewane. W produktach czekoladopodobnych zawartość suchej masy kakaowej nie przekracza 7%. Czekolada posiada bardzo wysoką wartość energetyczną. W umiarkowanych ilościach pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka, np. poprawia krążenie i pracę mózgu oraz nastrój.
Niektórzy smakosze twierdzą, że biała czekolada tak naprawdę czekoladą nie jest. Powodem takich twierdzeń jest zawartość suchej masy kakaowej, której najlepsze gatunki maksymalnie zawierają 33%, a także nie zawiera proszku kakaowego, który to właśnie nadaje charakterystyczny brązowy kolor. Biała czekolada w istocie jest koloru kremowego lub kości słoniowej. Jeżeli jednak kupiliśmy rzeczywiście białą czekoladę to jest to dla nas znak, że wrób ten jest produktem niskiej jakości, a w jego składzie jest cukier, tłuszcz i mleko.
Biała czekolada nie jest zalecana dla osób dbających o sylwetkę, ponieważ zawiera dużo więcej tłuszczu kakaowego w porównaniu do ciemnych czekolad. Pozbawiona miazgi kakaowej jest również pozbawiona cennych substancji, które ta miazga zawiera np. antyoksydantów.
Biała czekolada idealnie nadaje się do ozdabiania deserów, ciast, ciasteczek, jako masa do tortów oraz nadzienie do knedli i pierogów.
Pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w Niemczech w 1839 roku. W niektórych krajach czekolada jest podawana w postaci napojów, lub w granulkach czy proszku. Czekolada jest tak lubianym produktem, że w różnych krajach i miastach organizowane są święta czekolady niemalże przez cały rok.
Główne rodzaje czekolady to: deserowa, gorzka, mleczna, biała. Natomiast pod względem zawartości dodatków, które urozmaicają smak możemy wyróżnić orzechowe, bakaliowe i nadziewane. W produktach czekoladopodobnych zawartość suchej masy kakaowej nie przekracza 7%. Czekolada posiada bardzo wysoką wartość energetyczną. W umiarkowanych ilościach pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka, np. poprawia krążenie i pracę mózgu oraz nastrój.
Niektórzy smakosze twierdzą, że biała czekolada tak naprawdę czekoladą nie jest. Powodem takich twierdzeń jest zawartość suchej masy kakaowej, której najlepsze gatunki maksymalnie zawierają 33%, a także nie zawiera proszku kakaowego, który to właśnie nadaje charakterystyczny brązowy kolor. Biała czekolada w istocie jest koloru kremowego lub kości słoniowej. Jeżeli jednak kupiliśmy rzeczywiście białą czekoladę to jest to dla nas znak, że wrób ten jest produktem niskiej jakości, a w jego składzie jest cukier, tłuszcz i mleko.
Biała czekolada nie jest zalecana dla osób dbających o sylwetkę, ponieważ zawiera dużo więcej tłuszczu kakaowego w porównaniu do ciemnych czekolad. Pozbawiona miazgi kakaowej jest również pozbawiona cennych substancji, które ta miazga zawiera np. antyoksydantów.
Biała czekolada idealnie nadaje się do ozdabiania deserów, ciast, ciasteczek, jako masa do tortów oraz nadzienie do knedli i pierogów.