zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Herbarka imbirowa Zosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna herbatka z nutą imbiru

Herbarka imbirowa Zosi

Składniki:

Herbarka imbirowa Zosi

 

  • 5-7 plasterków korzenia imbiru o grubości 1/2 cm
  • 350 ml wody
  • 1/2 łyżeczki herbaty liściastej

Sposób przygotowania:

Herbarka imbirowa Zosi
Imbir obrać ze skórki. Pokroić na plasterki. Włożyć do rondelka i zalać wodą. Najlepiej do tego posłuży rondelek ze stali nierdzewnej, ponieważ nie wejdzie z reakcje z imbirem. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 2 minuty. Wsypać do wody herbatę liściastą. Całość gotować na małym ogniu kolejne 5 minut. Można dodać odrobnię cynamonu. Rondelek trzymać pod przykryciem kolejne 5 minut. Po tym czasie można pić herbatkę. Gdy smak jest zbyt mocny, można rozcieńczyć wodą.