Sposób przygotowania:
Herbata z tominamburem
Do czajniczka lub zaparzacza French press wyparzonych wrzątkiem wsypać herbaty i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 3 minuty.
Obrać ze skórki kawałek Topinambura , opłukać i ukroić 3 cienkie plasterki.
Ułożyć w ogrzanej wrzątkiem filiżance plastry Topinambura i zalać przecedzoną gorącą herbatą.
Pozostawić Topinambur w herbacie na 2 minuty.
Posłodzić wg uznania ( najlepiej miodem , cukrem trzcinowym nie oczyszczanym - ale odruchowo wzięłam biały cukier i tak już zostało).
Topinambur wyjmować z herbaty z schrupać- jest bardzo smaczne na surowo, a jak poleży w herbacie lekko posłodzonej to przejmuje trochę tych smaków . W każdym razie jest smaczny.
A teraz co zyskuje herbata ? I tu dzieje się coś dziwnego. Topinambur na surowo ma chrupkość rzodkiewki ale smak bardziej neutralny - taka prawie bez smakowa kalarepka. I zupełnie nie wiadomo czemu wrzucony do herbaty nadaje jej lekko kwaskowaty smak jak by dodało sie do niej kilka kropli soku z cytryny.
Obrać ze skórki kawałek Topinambura , opłukać i ukroić 3 cienkie plasterki.
Ułożyć w ogrzanej wrzątkiem filiżance plastry Topinambura i zalać przecedzoną gorącą herbatą.
Pozostawić Topinambur w herbacie na 2 minuty.
Posłodzić wg uznania ( najlepiej miodem , cukrem trzcinowym nie oczyszczanym - ale odruchowo wzięłam biały cukier i tak już zostało).
Topinambur wyjmować z herbaty z schrupać- jest bardzo smaczne na surowo, a jak poleży w herbacie lekko posłodzonej to przejmuje trochę tych smaków . W każdym razie jest smaczny.
A teraz co zyskuje herbata ? I tu dzieje się coś dziwnego. Topinambur na surowo ma chrupkość rzodkiewki ale smak bardziej neutralny - taka prawie bez smakowa kalarepka. I zupełnie nie wiadomo czemu wrzucony do herbaty nadaje jej lekko kwaskowaty smak jak by dodało sie do niej kilka kropli soku z cytryny.