SUPERPRZEPIS

Herbata -zaklinam jesienną rzeczywistość

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Herbata -zaklinam jesienną rzeczywistość Więcej zdjęć (5)

Herbata to moja miłość - zauroczenie , sposób na życie , filozofia , skłonność genetyczna .

Składniki:

Herbata -zaklinam jesienną rzeczywistość

 

  • 1 saszetka herbaty Dilmah Lively Lime & Orange Fusion
  • 1 suszony listek Kafiru
  • 2 łyżeczki miodu Manuka ( lub lipowy )
  • 1 mała gałązka melisy ( może być też mięta ogrodowa - nie pieprzowa bo ta jest za intensywna )
  • 1/2 szklanki wrzątku ( z przefiltrowanej wody )

 

Sposób przygotowania:

Herbata -zaklinam jesienną rzeczywistość
Wyparzyć czajniczek który stawiamy na ,, kominku " wrzątkiem .Włożyć do środka liść Kafiru i skropić go 2 łyżeczkami wrzątku . Przykryć czajniczek i ogrzewać postawiony na ,, kominku ,, minutę . Dołożyć do czajniczka saszetkę herbaty i zalać wrzątkiem tak by czajniczek był pełny. Zostawić go na ,, kominku " przez 3 minuty .Przelać herbatę do nagrzanej filiżanki ( ja po prostu nalewam do niej wrzątku i wylewam go przed nalaniem herbaty ) .Piję z Manuką ( miodem ) podjadaną łyżeczką .Zanim zacznę pić zanurzam w herbacie gałązkę melisy ( mięty ) i chwilę w niej trzymam - to trochę jak taki rytuał . Z ziół uwalniają się zapachy , do herbaty przenikają właściwości uspakajające melisy .Dla czego nazywam tą herbatkę zaklinaniem jesiennej rzeczywistości - bo ma w składzie limonkę , cytrynę , pomarańcz , dodaję Kafir , Manukę ( naturalny antybiotyk ) , melisę .Pomijając smak który jest genialny - taki refleksyjny to jest to zestaw ochronny akurat na jesienne niepogody .I jeszcze jedno - herbata potrzebuje dobrej wody - tu nie ma zmiłuj . Chlorowana , żelazista , twarda woda to porażka - można sobie parzenie herbaty odpuścić .
Herbata -zaklinam jesienną rzeczywistość
Składniki na tą herbatkę to herbata , Kafir , Manuka , wrzątek, klika listków melisy
Herbata -zaklinam jesienną rzeczywistość
Parzyć herbatkę w czajniczku na ,, kominku razem z listkiem Kafiru
Herbata -zaklinam jesienną rzeczywistość
Nalać herbatkę do dobrze wyparzonej filiżanki tak by nie stygła od naczynia
Herbata -zaklinam jesienną rzeczywistość
W gorącej herbacie zanurzyć listki melisy tak by dała herbacie odrobinę aromatu

Tagi:

kominek