agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Herbatka z melisy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Herbatka kojąca nerwy z suszonej melisy

Herbatka z melisy

Składniki:

Herbatka z melisy

 

  • melisa suszona 2 łyżeczki
  • woda gorąca 1,5 szklanki
  • cytryna 2 plasterki
  • melisa świeża 2 gałązki
  • miód 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Herbatka z melisy
Zagotować wodę w czajniku, melisę wyporcjować do zaparzacza, wodę przestudzić, następnie gdy woda osiągnie temperaturę około 70-80 stopni C wówczas dopiero należy zaparzyć w niej zioła, ponieważ we wrzącej wodzie melisa straci swoje właściwości. Parzyć melisę pod przykryciem. Następnie tak przygotowany napar z suszu liści melisy należy porcjować do filiżanek, po czym sparzyć cytrynę, obrać ją ze skórki w celu zniwelowania goryczy, pokroić w plasterki i dodać plasterki cytryny do filiżanek, filiżanki ozdobić listkami świeżej melisy, można dodać listki mięty aby herbatka była bardziej orzeźwiająca. Na koniec osłodzić do smaku miodem naturalnym.