Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Jabłka nadziewane w galaretce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonały deser poobiedni lub podwieczorek. Dodatkowo można zrobić kleks z bitej śmietany lub posypać wiórkami czekoladowymi

Jabłka nadziewane w galaretce

Składniki:

Jabłka nadziewane w galaretce

 

  • 5 jabłek, 3/4 szklanki cukru, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, łyżka rodzynek, galaretka

Sposób przygotowania:

Jabłka nadziewane w galaretce
Jedno jabłko ubyć, obrać i zetrzeć na tarce. z pozostał. Pozostałe jabłka obrać, delikatnie usunąć gniazda nasienne bez rozkroiwania. Na maśle podsmażyć starte jabłko z dodatkiem łyżki cukry, skórki pomarańczowej i rodzynek. Zagotować 1/2 litra wody z pozostałym cukrem. Obrane jabłka wrzucić do gorącego syropu i gotować kilka minut.Delikatnie wyjąć jabłka, rozłozyć do małych salaterek. Rozpuścić galaretkę w syropie pozostałym po gotowaniu jabłek i zalać jabłka.