mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jabłka pieczone z bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Bardzo smaczne, zapiekane jabłuszka z konfiturą różaną i czapą z lekkiej bezy :)

Jabłka pieczone z bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pieczone z bezą

 

  • 4 jabłka
  • 1 białko
  • 4 łyżecz. cukru
  • 4 łyżecz. konfitury różanej
  • 1 łyżecz. oliwy
  • 1 szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z bezą
Jabłka myję, wycieram, wierzchy ścinam i za pomocą łyżeczki wydrążam gniazda nasienne. Wydrążone jabłka ostrożnie nacinam nożem dookoła, tak aby jabłka nie rozpadły się w czasie pieczenia. Powstałe miseczki wypełniam różaną konfiturą. Wstawiam je do wysmarowanego cienko oliwą naczynia żaroodpornego. Piekę w nagrzanym do 200*C piecu ok. 30 minut. Białko ubijam na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Na podpieczone jabłka wykładam łyżką ubitą pianę z białka. Wstawiam z powrotem do gorącego piekarnika i piekę jeszcze kilka minut aż beza się zarumieni. Upieczone jabłka wyjmuję z pieca i odstawiam do ostudzenia. Podaję na ciepło lub na zimno.
Jabłka pieczone z bezą
Jabłka myję, osuszam, ścinam wierzchy i wydrążam
Jabłka pieczone z bezą
Do wydrążonych jabłek nakładam konfiturę
Jabłka pieczone z bezą
Białko ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę
Jabłka pieczone z bezą
Na podpieczone jabłka wykładam pianę z białek i zapiekam