Weronika123

Weronika123

Kucharz
[Przepisów: 8]

Jabłka w waciakach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

...czyli zapiekane w pianie ;)

Jabłka w waciakach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłka w waciakach

 

  • 8 jabłek dużych
  • 8 białek
  • 8 łyżek konfitur lub dżemu
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jabłka w waciakach
Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Formę wysmaruj masłem, postaw jabłka otworem do góry. W otwory nałóż konfitury lub dżemu. Wstaw na ok. 15 min. do piekarnika (temp. ok. 180'C) Po ok. 10 min. ubij z białek sztywną pianę, dodając do niej cukier, oraz pozostałą konfiturę. Wyjmij jabłka z pieca i każde z osobna otul pianą i włóż jeszcze raz na ok. 15 min, do średnio nagrzanego piekarnika. Wyjmij gdy piana jest złotobrązowa. Podawaj na ciepło ;)
Jabłka w waciakach
Tutaj są już otulone w piekarniku. :)))