paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Jabłka z rodzynkami i sosem z szampana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos z szampana i żółtek podany ze smażonymi jabłkami i rodzynkami

Jabłka z rodzynkami i sosem z szampana Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłka z rodzynkami i sosem z szampana

 

  • 2 sztuki jabłka
  • 1/2 szklanki rodzynki
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • do smaku cukier trzcinowy brązowy
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 łyżka cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki szampan

Sposób przygotowania:

Jabłka z rodzynkami i sosem z szampana
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka połączyć w rodzynkami sokiem z cytryny oraz cukrem trzcinowym. Wszystko podgrzewać w rondlu na ogniu aż jabłka będą miękkie i powstanie syrop. Jabłka przełożyć do pucharków. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym na gładki jasny puch na parze, i bardzo powoli cały czas ucierając wlewamy szampana. Polać owce sosem i od razu można podawać.
Jabłka z rodzynkami i sosem z szampana
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka połączyć w rodzynkami sokiem z cytryny oraz cukrem trzcinowym. Wszystko podgrzewać w rondlu na ogniu aż jabłka będą miękkie i powstanie syrop. Jabłka przełożyć do pucharków.
Jabłka z rodzynkami i sosem z szampana
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym na gładki jasny puch na parze, i bardzo powoli cały czas ucierając wlewamy szampana.