jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Jabłka zapiekane z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyborny deser dla dorosłych

Jabłka zapiekane z bakaliami

Składniki:

Jabłka zapiekane z bakaliami

 

  • szklanka rodzynek, 1 szklanka orzechów, 1/2 szklanki alkoholu, 2 łyźki miodu, 1 łyeczka cynamonu, masło

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane z bakaliami
Z jabłek usunąć gniazda nasienne, wysmarować masłem naczynie żaroodporne, ułożyć jabłka. Zagotować szklankę wody z cukrem, miodem, alkoholem i cynamonem. Podgrzewać 2 minuty na niewielkim ogniu. Dodać wyparzone rodzynki i pokrojone orzechy. Wymieszać i zagotować, odstawić na kilka minut. Ciepłymi bakaliami napełnic wydrążone jabłka. Syropem zalać owoce.Zapiekać 40-45 minut w temp. 200 stop. C.