Sposób przygotowania:
Jabłkowo-porzeczkowy deser galaretkowy
Galaretkę fioletową wykonać wg przepisu na opakowaniu. Połowę wylać na spód formy. Ostudzić i wstawić do lodówki do stężenia. Druga połowę galaretki zmieszać z łyżeczką żelatyny i po rozpuszczeniu dodać sok porzeczkowy. Wymieszać. Mus jabłkowy zmiksować z jogurtem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku, wymieszać. Gdy galaretka będzie już sztywna, wlać połowę masy jabłkowej. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.Następnie wlać masę porzeczkową, a gdy zastygnie wlać resztę masy jabłkowej, ułożyć biszkopty, lekko docisnąć. Przykryć formę przykrywką, wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień zdjąć pokrywkę, położyć talerz i jednym ruchem przewrócić do góry nogami. Zdjąć najpierw środek formy, później obręcz. Pokroić na porcję i podawać. Przechowywać w lodówce. Jeśli robimy deser w zwykłej formie (np. tortownicy), możemy robić odwrotnie. Najpierw jabłka, porzeczki, jabłka i na koniec galaretka.
gosia56
Super też mam taką miskę;)
Alex_M