Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jabłkowo-porzeczkowy deser galaretkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny deser z musem jabłkowym i sokiem porzeczkowym

Jabłkowo-porzeczkowy deser galaretkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłkowo-porzeczkowy deser galaretkowy

 

  • 1 galaretka fioletowa
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 700 ml musu jabłkowego (jak na szarlotkę)
  • 300 ml gęstego soku porzeczkowego (dałam domowy, może być również syrop)
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 9 okrągłych biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowo-porzeczkowy deser galaretkowy
Galaretkę fioletową wykonać wg przepisu na opakowaniu. Połowę wylać na spód formy. Ostudzić i wstawić do lodówki do stężenia. Druga połowę galaretki zmieszać z łyżeczką żelatyny i po rozpuszczeniu dodać sok porzeczkowy. Wymieszać. Mus jabłkowy zmiksować z jogurtem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku, wymieszać. Gdy galaretka będzie już sztywna, wlać połowę masy jabłkowej. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.Następnie wlać masę porzeczkową, a gdy zastygnie wlać resztę masy jabłkowej, ułożyć biszkopty, lekko docisnąć. Przykryć formę przykrywką, wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień zdjąć pokrywkę, położyć talerz i jednym ruchem przewrócić do góry nogami. Zdjąć najpierw środek formy, później obręcz. Pokroić na porcję i podawać. Przechowywać w lodówce. Jeśli robimy deser w zwykłej formie (np. tortownicy), możemy robić odwrotnie. Najpierw jabłka, porzeczki, jabłka i na koniec galaretka.
Jabłkowo-porzeczkowy deser galaretkowy
Galaretkę fioletową wykonać wg przepisu na opakowaniu Połowę wylać na spód formy Ostudzić i wstawić do lodówki do stężenia Druga połowę galaretki zmieszać z łyżeczką żelatyny i po rozpuszczeniu dodać sok porzeczkowy Wymieszać
Jabłkowo-porzeczkowy deser galaretkowy
Mus jabłkowy zmiksować z jogurtem dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku wymieszać Gdy galaretka będzie już sztywna wlać połowę masy jabłkowej Wstawić do lodówki do zastygnięcia
Jabłkowo-porzeczkowy deser galaretkowy
Następnie wlać masę porzeczkową a gdy zastygnie wlać resztę masy jabłkowej ułożyć biszkopty lekko docisnąć Przykryć formę przykrywką wstawić na noc do lodówki