Słownik kulinarny

j

Jarmuż

Jarmuż
fot. Edipresse - Kowalewscy
Pochodzenie

Środkowa i północna Europa, Ameryka, Azja.

Zawartość i działanie

Jarmuż jest bogaty w błonnik, który sprawia, że dłużej jesteśmy syci.

Dodatkowo zawiera witaminy A, B, C i K, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.

Bogaty w kwasy omega-3 sprawia, że jest kolejną alternatywą, by dostarczyć zdrowe tłuszcze do naszej diety. Źródło luteiny, fosforu oraz potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego wzroku na dłużej.

Rodzaje

Jarmuż może być postrzępiony , gładki, a nawet zabarwiony na lekko niebieski odcień z domieszką zieleni. Smak różni się, w zależności od odmiany – dlatego warto poszukać i spróbować każdego!

Bardzo ważne jest, by zrywać te najbardziej chrupiące I ciemnozielone liście, które świetnie sprawdzą się zarówno ugotowane, jak i na surowo.

Końcówki bywają bardzo twarde, dlatego też najlepiej pozbyć się ich, zostawiając jedynie smaczne liście.

Zastosowanie

Przygotowane na oliwie z oliwek na patelni wraz z cebulą i czosnkiem będą doskonałą przystawką lub sałatką do obiadu.

Sałatka Cezar w wersji z jarmużem, z dodatkiem sosu na bazie jogurtu greckiego, czy bałkańskiego będzie idealną propozycją dla wszystkich jej fanów.

Chipsy przygotowywane z jarmużu? Jak najbardziej! Wystarczy porwać liście na drobniejsze kawałki i spryskać oliwą z oliwek. Posolone chipsy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Tak przygotowane chipsy są zdrowszą i smaczniejszą alternatywą dla tych z ziemniaków.