Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zupa z jaglanką i jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka, pożywna, aromatyczna i przede wszystkim pyszna zupa z kaszą jaglaną i jarmużem.

Zupa z jaglanką i jarmużem

Składniki:

Zupa z jaglanką i jarmużem

 

 

 

  • 1 duża marchewka

 

  • 1 mała pietruszka

 

  • 2 średnie ząbki polskiego czosnku

 

  • natka pietruszki

 

  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub z kurczaka

 

 

  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

 

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z jaglanką i jarmużem
Marchew i pietruszkę obieramy, opłukujemy i kroimy w cieniutkie paseczki o długości 2- 2,5 cm. Jarmuż dokładnie płuczemy, usuwamy grube nerwy i kroimy w niezbyt grube paseczki. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzącą wodą. Obrany czosnek siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej rzepakowy, po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę. Gdy warzywa się lekko przyrumienią, dodajemy kaszę jaglaną. Zalewamy gorącym wywarem. Gotujemy na średnim ogniu. Po 10-12 minutach dodajemy jarmuż.Gdy warzywa i kasza będą miękkie, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę oraz mielony kmin. Zupę ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy prażonym białym sezamem.