Jogurt domowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kupiłam mleko wiejskie, świeże, postanowiłam zrobić jogurt. Wyszło go dużo i smakuje bardzo dobrze - polecam

Jogurt domowy

Składniki:

Jogurt domowy

 

  • 1,5 l świeżego mleka od krowy niepasteryzowanego, pełnotłustego (nieuhate)
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego ja miałam Bakoma

Sposób przygotowania:

Jogurt domowy
Mleko podgrzewamy wolniutko, najlepiej w kąpieli wodnej do temp. 40 stopni. Do pół szklanki jogurtu wlewamy pół szklanki ciepłej wody, aby jego temperatura też miała ok. 40 stopni. Teraz stawiamy mleko na kocu podwójnie złożonym, do mleka łyżeczką dolewamy stopniowo jogurt, następnie przykrywamy garnek i otulamy go szczelnie kocem. Zostawiamy na noc w cieple. Potem możemy odkryć i dalej trzymamy w ciepłym miejscu jeszcze przez 1 dzień. Następnie zlewamy "wodę" - i gotowe.