-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Karmelowa kawa mrożona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na letnie upały najlepsza jest kawa mrożona. Do jej przygotowania potrzeba kilka podstawowych składników. Możemy ją zrobić na różne sposoby. Dzisiaj miałam ochotę na kawę karmelową.

Karmelowa kawa mrożona

Składniki:

Karmelowa kawa mrożona

 

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżeczek karmelowego syropu do kawy
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Karmelowa kawa mrożona
Przygotowujemy dwa kubki. Do każdego wsypujemy po jednej łyżeczce kawy rozpuszczalnej i po 3 łyżeczki syropu do kawy o smaku karmelowym. Dokładnie mieszamy.

Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą. Wsypujemy łyżeczkę cukru i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Kawę studzimy.

Do zimnej kawy dolewamy mocno schłodzone mleko. Mieszamy. Do szklanek wrzucamy po kilka kostek lodu. Wlewamy kawę.

Dekorujemy bitą śmietaną. Pijemy natychmiast po przygotowaniu .

Tagi:

kawa