Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1350]

Kawa z ajerkoniakiem i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, bardzo zimna kawa. Idealna na upalne dni. Ajerkoniak podkreśla jej smak, a bita śmietana dodaje słodyczy. Polecam przepis.

Kawa z ajerkoniakiem i bitą śmietaną

Składniki:

Kawa z ajerkoniakiem i bitą śmietaną

Składniki na 2 kawy:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml gorącej wody
  • ewentualnie cukier do smaku
  • 100 ml mleczka do kawy
  • 1 łyżka ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • cynamon mielony według uznania
  • 2 łyżeczki ajerkoniaku

Sposób przygotowania:

Kawa z ajerkoniakiem i bitą śmietaną
1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodę i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki aż będzie dobrze zimna.

2. Do zimnej kawy wlewamy mleczko, ajerkoniak i dodajemy ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie mieszamy i rozlewamy do dwóch szklanek.

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.

4. Ubitą śmietankę nakładamy do szklanek na kawę, oprószamy według uznania cynamonem i polewamy po łyżeczce ajerkoniaku.

5. Kawę podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Tagi:

kawa deser