Sposób przygotowania:
Kasza jaglana z rukolą i jajkiem sadzonymETAP 1
Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i odsączamy. Wodę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Do gotowej wsypujemy kaszę, dodajemy sól i łyżkę oleju.
Na wolnym ogniu gotujemy kaszę do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na około 15 minut pod przykryciem by „doszła”.
ETAP 2
Miedzy czasie rukolę kroimy na mniejsze części.
ETAP 3
Pokrojoną przysmażamy w niewielkiej ilości oleju do momentu jak straci na objętości. Doprawiamy ją do smaku.
ETAP 4
Rzodkiewki myjemy, osuszamy i każdą przekrawamy na 4 części. Szczypiorek drobno siekamy.
Przygotowaną rukolę, szczypiorek i rzodkiewki łączymy z kaszą. Doprawiamy ją do smaku.
Kaszę porcjujemy na talerze. Na patelni przygotowujemy jajka sadzone, tak by żółtko pozostało płynne.
Gotowe jajka wykładamy na kaszę. Danie podajemy na ciepło.
gusia1000