Mikrula

Mikrula

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Kasztany w 3 odslonach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

I dla tych duzych i dla tych malych-po prostu pyszne;)

Kasztany w 3 odslonach

Składniki:

Kasztany w 3 odslonach

 

  • 30 kasztanow
  • 1 lyzeczka soli
  • ok.2 litry wody

 

  • 1 lyzeczka masla
  • 1 lyzeczka oliwy
  • 1 lyzeczka octu balsamicznego
  • 1 lyzka miodu

 

  • 1 glowka kapusty pekinskiej(lub mlodej wloskiej mala)
  • sok z polowki cytryny

Sposób przygotowania:

Kasztany w 3 odslonach
Kasztany nacinamy od czubka w gwiazdke lub stukamy mlotkiem,zeby skorupka nadpekla,wrzucamy do gotujacej sie wody z sola i gotujemy do 15 min.Obieramy jeszcze cieple bo tylko z takich mozna latwo zdjac skorupke i skorke.Oto nasza przystawka.Kolej na cos slodkiego:rozgrzewamy na patelni maslo i oliwe dodajemy ocet i miod i mieszamy tak,zeby powstal jednolity sos,dodajemy 20 z naszych uprzednio ugotowanych kasztanow-gotowy deser.Zostala nam salatka.Szatkujemy kapuste,mieszamy z polowa deserowego sosu,ktory przygotowalismy wczesniej i skrapiamy sokiem z cytryny.Dobrze jak podzielimy kasztany na nieco mniejsze czastki.UWAGA!Jesli maja b.ciemny kolor to sa niedobre,powinny byc miodowo-zlote.Smaczne z gzranym czerwonym winem;)

Tagi:

kasztan