Agatina222

Agatina222

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kawa po Irlandzku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

szybkie do przyrzadzenia:)

Kawa po Irlandzku

Składniki:

Kawa po Irlandzku

 

  • Kubek gorącej wody (nie wrzątku)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, mocnej bądź jeśli ktoś posiada podwójne espresso.
  • Double cream
  • 2 łyżeczki cukru.
  • 25 ml irlandzkiej whisky
  • 25 ml likieru kawowego

 

Sposób przygotowania:

Kawa po Irlandzku
Parzymy mocną, aromatyczną kawę. Dodajemy do niej dwie łyżeczki brązowego cukru i mieszamy wszystko dokładnie razem do idealnego połączenia się składników. Na dno wysokiej szklanki bądź wysokiego kieliszka do wina wlewamy pierw irlandzką whisky, likier kawowy i uzupełniamy powoli kawą z cukrem.
I tutaj - jeśli robimy nasz napój z kawy rozpuszczalnej ten krok będzie krokiem prawie ostatnim. Jeśli raz robimy z espresso, dodajemy odrobinę przegotowanej, ciepłej wody aby rozcieńczyć kawę.Mieszamy kawę wraz z alkoholem i uzupełniamy na górze śmietaną. Najlepszy do kawy po irlandzku jest double cream - słodka, bardzo gęsta śmietana. Nalewamy ją do naczynia metodą łyżeczkową, czyli - do ścianki przykładamy łyżeczkę odwróconą do góry brzuszkiem i lejemy śmietankę na odwrócona głowkę łyżeczki. Wtedy powstają nam tak ważne dla nas warstwy.
Niektórzy dodają bitą śmietanę - ja osobiście uważam to za zbrodnię. Wtedy kawa jest bardzo słodka i traci swój urok. Co więcej. Kawę pijemy poprzez śmietankowy kożuszek, nie mieszamy!

Tagi:

kawa