Sposób przygotowania:
Kawa po Irlandzku
Parzymy mocną, aromatyczną kawę. Dodajemy do niej dwie łyżeczki brązowego cukru i mieszamy wszystko dokładnie razem do idealnego połączenia się składników. Na dno wysokiej szklanki bądź wysokiego kieliszka do wina wlewamy pierw irlandzką whisky, likier kawowy i uzupełniamy powoli kawą z cukrem.
I tutaj - jeśli robimy nasz napój z kawy rozpuszczalnej ten krok będzie krokiem prawie ostatnim. Jeśli raz robimy z espresso, dodajemy odrobinę przegotowanej, ciepłej wody aby rozcieńczyć kawę.Mieszamy kawę wraz z alkoholem i uzupełniamy na górze śmietaną. Najlepszy do kawy po irlandzku jest double cream - słodka, bardzo gęsta śmietana. Nalewamy ją do naczynia metodą łyżeczkową, czyli - do ścianki przykładamy łyżeczkę odwróconą do góry brzuszkiem i lejemy śmietankę na odwrócona głowkę łyżeczki. Wtedy powstają nam tak ważne dla nas warstwy.
Niektórzy dodają bitą śmietanę - ja osobiście uważam to za zbrodnię. Wtedy kawa jest bardzo słodka i traci swój urok. Co więcej. Kawę pijemy poprzez śmietankowy kożuszek, nie mieszamy!
I tutaj - jeśli robimy nasz napój z kawy rozpuszczalnej ten krok będzie krokiem prawie ostatnim. Jeśli raz robimy z espresso, dodajemy odrobinę przegotowanej, ciepłej wody aby rozcieńczyć kawę.Mieszamy kawę wraz z alkoholem i uzupełniamy na górze śmietaną. Najlepszy do kawy po irlandzku jest double cream - słodka, bardzo gęsta śmietana. Nalewamy ją do naczynia metodą łyżeczkową, czyli - do ścianki przykładamy łyżeczkę odwróconą do góry brzuszkiem i lejemy śmietankę na odwrócona głowkę łyżeczki. Wtedy powstają nam tak ważne dla nas warstwy.
Niektórzy dodają bitą śmietanę - ja osobiście uważam to za zbrodnię. Wtedy kawa jest bardzo słodka i traci swój urok. Co więcej. Kawę pijemy poprzez śmietankowy kożuszek, nie mieszamy!