Kawę wymieszać z cukrem. zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. zestawić żeby piana opadła. powtórnie zagotować. odstawić na ok 3 minuty. lekko zamieszać. jeszcze raz zagotować. wlać do filiżanek.
Witam ta kawa nawet nie przypomina kawy po turecku.
Przepis z mojej książki z technikum jest naprawde oryginalny a więc:
110ml, 15g kawy (Łyżka Stołowa), 5g cukru (łyżeczka).
Wykonanie. Po 1 miedziany tygielek jest potrzebny! Do którego wsypujemy kawe i cukier i zalewamy WRZĄCĄ wodą! stawiamy tygielek na płycie i czekamy aż kawa zacznie się podnośić (NIe wrzeć! nie dopuszczamy do wrzenia!) i odstawiamy, czekamy aż opadnie i powtarzamy proces ok 2-4 razy (im więcej tym mocniejsza) ja zalecam trzykrotnie! pzdr
Witam ta kawa nawet nie przypomina kawy po turecku.
Przepis z mojej książki z technikum jest naprawde oryginalny a więc:
110ml, 15g kawy (Łyżka Stołowa), 5g cukru (łyżeczka).
Wykonanie. Po 1 miedziany tygielek jest potrzebny! Do którego wsypujemy kawe i cukier i zalewamy WRZĄCĄ wodą! stawiamy tygielek na płycie i czekamy aż kawa zacznie się podnośić (NIe wrzeć! nie dopuszczamy do wrzenia!) i odstawiamy, czekamy aż opadnie i powtarzamy proces ok 2-4 razy (im więcej tym mocniejsza) ja zalecam trzykrotnie! pzdr
maupa23
Przepis z mojej książki z technikum jest naprawde oryginalny a więc:
110ml, 15g kawy (Łyżka Stołowa), 5g cukru (łyżeczka).
Wykonanie. Po 1 miedziany tygielek jest potrzebny! Do którego wsypujemy kawe i cukier i zalewamy WRZĄCĄ wodą! stawiamy tygielek na płycie i czekamy aż kawa zacznie się podnośić (NIe wrzeć! nie dopuszczamy do wrzenia!) i odstawiamy, czekamy aż opadnie i powtarzamy proces ok 2-4 razy (im więcej tym mocniejsza) ja zalecam trzykrotnie! pzdr