WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 981]

Kawa po turecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawa po turecku, czyli kawa mielona, gotowana na wodzie w specjalnym tygielku lub po prostu zwykłym rondelku.

Kawa po turecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawa po turecku

 

  • 250 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki kawy mielonej
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Kawa po turecku

ETAP 1:

Do szklanki o pojemności 250 ml wlać zimnej wody. Odmierzoną wodę przelać do rondelka. Powinien to być specjalny tygielek do kawy po turecku ale można użyć zwykłego małego rondelka.

Wodę zagotować. Na gotującą się wodę wsypać kawę mieloną oraz cukier. Wymieszać i zagotować.
Gdy się zagotuje zdjąć rondelek z gazu i odstawić na bok aż kawa przestanie bulgotać.

Następnie ponownie ustawić na gazie i zagotować. Ponownie zestawić z gazu i odczekać aż przestanie bulgotać.

Czynność powtórzyć jeszcze raz a następnie przelać kawę do kubka.

Żeby pozbyć się fusów można je odcedzić przez sitko lub do przelanej do kubka kawy wlać kilka kropel zimnej wody, wtedy fusy szybciej opadną na dno.

Kawa po turecku
Kawa po turecku po dwukrotnym zagotowaniu w rondelku
Kawa po turecku
Cukier w trakcie wsypywania do wody z kawą.
Kawa po turecku
Kawa mielona wsypana do gotującej się wody w rondelku
Kawa po turecku
Woda odmierzona szklanką i przelana do rondelka

Tagi:

kawa