kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kawa podwójnie kokosowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kawa jak żaden inny napój wzbudza spore kontrowersje. Istnieją rozbieżne opinie na temat jej wpływu na nasz organizm. Jedno jest pewno filiżanka, aromatycznego napoju jest najlepszym przyjacielem smakoszy ;)

Kawa podwójnie kokosowa

Składniki:

Kawa podwójnie kokosowa

podstawowe

  • (na 2 duże kawy)
  • 4 łyżeczki kawy mielonej + szklanka wody (lub szklanka kawy z ekspresu)

 

  • Krem kokosowy:
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego

 

  • Bita śmietana kokosowa:
  • puszka mleka kokosowego schłodzonego przez dobę w lodówce
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

  • wiórki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Kawa podwójnie kokosowa
Krem kokosowy: Wiórki kokosowe zmielić blenderem lub mikserem razem z cukrem i gęstym mlekiem kokosowym do uzyskania wilgotnej, jednolitej masy. Nałożyć na dno szklanek.

Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Jeśli lubimy bardzo słodkie napoje możemy ją dosłodzić, ale nie ma takiej potrzeby bo zarówno krem jak i bita śmietana są słodkie.

Bita śmietana kokosowa: Puszka mleka kokosowego powinna się chłodzić w lodówce przez dobę. Gęste mleko kokosowe, które gromadzi się na górze puszki łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.

Kawę wieńczymy bitą śmietaną kokosową i starta gorzką czekoladą.