Sposób przygotowania:
Kefirek z grzybka tybetańskiego
Głównym warunkiem produkowania kefirku jest używanie tylko i wyłącznie szklanych i plastikowych przedmiotów. Grzybek nie może mieć kontaktu z metalem. Grzybka dokładnie płuczemy na plastikowym sitku pod bieżącą wodą. Przekładamy do szklanego słoika (plastikową łyżką). Wlewamy mleko. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 24 godziny. Po tym czasie kefirek jest gotowy. Przecedzamy go przez sitko. Grzybka płuczemy, przekładamy do słoika, zalewamy mlekiem i itd. Czynność codziennie powtarzamy, dzięki czemu mamy świeży domowy kefirek, który możemy pić lub który może być dodatkiem do wielu potraw. Optymalna temperatura hodowli grzybka to około 20-25 stopni. W dni upalne czas wytwarzania kefirku jest krótszy. Podczas hodowli grzybek rośnie i zwiększa swoją objętość, więc można się nim podzielić z innymi lub wytwarzać większe ilości kefirku (większy grzybek potrzebuje więcej mleka). Grzybek można mrozić i suszyć. Smak kefirku przypomina dawne kwaśne mleko. POLECAM!!!