PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Kompocik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie tylko w sezonie na truskawki - można też użyć mrożonych.

Kompocik truskawkowy

Składniki:

Kompocik truskawkowy

 

  • 1/2 kg dojrzałych truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2,5-3 litry wody
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Kompocik truskawkowy
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wrzucamy do garnka. Posypujemy cukrem i dodajemy skórki cytryny. Zalewamy wodą. Gotujemy około 5 minut od zagotowania, a następnie odstawiamy na 2 godz pod przykryciem (w tym samym ciepłym garnku), żeby kompot naciągnął.