WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 834]

Pianka bananowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki deser na zimno z utartego z cukrem masła, bananów i galaretki. Możemy ozdobić bitą śmietaną i owocami.

Pianka bananowa

Składniki:

Pianka bananowa

 

  • 3/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 8 bananów

Sposób przygotowania:

Pianka bananowa

Masło

Pianka bananowa
Masa powinna być puszysta, w białym kolorze.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Możemy też dodać jedno żółtko.

Galaretka

Pianka bananowa
Możemy też użyć innych smaków jasnych galaretek.

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody i dokładnie studzimy, aż zacznie tężeć.

Masa

Pianka bananowa
Deser najlepiej przygotowuje się w misie robota.

Do utartego z cukrem masła dodajemy pokrojone banany i galaretki. Dokładnie wszystko razem miksujemy.

Chłodzenie

Pianka bananowa
Masę bananową rozlewamy do małych pucharków.

Masę bananową rozlewamy do mniejszych naczynek i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, by stężały.

Możemy udekorować też bitą śmietaną i owocami.