agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kompot śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kompot ze śliwek mirabelek

Kompot śliwkowy

Składniki:

Kompot śliwkowy

 

  • śliwki mirabelki czerwone 1 kg
  • woda 4 litry
  • cukier brązowy 7 łyżek
  • goździki 4 sztuki
  • sok z cytryny 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kompot śliwkowy
Śliwki mirabelki przebrać, odrzucić uszkodzone i nadpsute, usunąć ogonki i zanieczyszczenia, przełożyć na durszlak i umyć dokładnie pod bieżącą wodą, odsączyć, osuszyć owoce. Umyte śliwki w całości, ponieważ są niewielkich rozmiarów, wrzucić do garnka z wodą, dodać goździki i gotować na małym ogniu, na sam koniec dodać sok z cytryny. Gdy kompot trochę ostygnie dodać do niego cukier brązowy i porcjować do szklanek wraz z owocami. Schłodzić przed podaniem.

Tagi:

śliwki