olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Krem kefirowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zdrowy i odżywczy deser kefirowy, bardzo prosty w wykonaniu.

Krem kefirowy

Składniki:

Krem kefirowy

 

  • 3 buteleczki kefiru
  • jajko (2-3 jeśli chcemy aby deser był bardzo odżywczy) albo bez jajka, jeśli mamy
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżeczki żelatyny na 6 porcji !

Sposób przygotowania:

Krem kefirowy
Do miksera wbić jajko, wlać kefir, dodać cukier (do smaku), cukier waniliowy i żelatynę napęczniałą najpierw w zimnej, potem rozpuszczoną we wrzącej wodzie. Zmiksować wszystko przez 15 sekund. Odstawić na 15-30 minut i powtórzyć czynność. Rozlać masę do szklanych pucharków i zastudzić w lodówce. Podając, ozdobić owocami (ja ozdabiam borówkami i jeżynami).