marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kulki czekoladowe z wisienką w likierze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pyszne kulki czekoladowe z wisienką w likierze.

Kulki czekoladowe z wisienką w likierze

Składniki:

Kulki czekoladowe z wisienką w likierze

 

  • 200 g.masła,
  • szklanka cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 4 duże łyżki czekolady w proszku,
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych lub podłużnych,
  • słoiczek wisienek koktajlowych w zalewie,
  • 60 ml.dowolnego likieru,np.ziołowy lub pomarańczowy.

Sposób przygotowania:

Kulki czekoladowe z wisienką w likierze
Biszkopty po wypakowaniu pokruszyć w misce,a masło ucierać na parze,dodając jajka i cukier puder oraz cztery łyżki sproszkowanej czekolady. Naczynie z masą zestawić z pary i wystudzić.Wstawić do lodówki na pół godziny,a po wyjęciu zmieszać z pokruszonymi biszkoptami. Wisienki wyjąć na sitko i osączyć,a potem zanurzać je w likierze wlanym na spodek,trzymając je w szczypcach do lodu. Z masy odrywać kawałki,lepić w kulki,dodając do środka szczypcami nasączoną wisienkę,dokładnie ją zalepiając masą. Ułożyć kulki w silikonowych foremkach z otworkami i wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu podawać kulki w ozdobnych papilotkach na paterze.