jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Kwas chlebowy z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z wielu odmian kwasu chlebowego, kminek dodaje mu charakterystyczny smak.

Kwas chlebowy z kminkiem

Składniki:

Kwas chlebowy z kminkiem

 

  • 10 l wody,
  • 1 kg chleba żytniego
  • 50 g drożdży
  • 4 szklanki cukru
  • 50-60 g kminku

 

Sposób przygotowania:

Kwas chlebowy z kminkiem
Chleb pokroić w kromki, podsuszyć w piekarniku. Wodę zagotować i zalać chleb. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie płyn przecedzić przez sitko, dodać cukier (zostawić 1- 2 łyżeczki). Drożdże rozprowadzić z cukrem,dodać do kwasu, wymieszać. Kminek zemleć w młynku do kawy, dodać do napoju, wszystko dobrze wymieszać. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 dni. Pianę powstałą podczas fermentacji zbierać za pomocą łyżki cedzakowej. Zfermentowny kwas przecedzić przez sitko, zlać do butelek. Trzymać w chłodnym miejscu.

Tagi:

chleb