blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Łatwa galaretka jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybkie i smaczne na każdą kieszeń.

 Łatwa galaretka jabłkowa

Składniki:

Łatwa galaretka jabłkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Łatwa galaretka jabłkowa
Jabłka umyć i pokroić wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi na ćwiartki, rozgotować. Gorące odsączyć przez gazę. uzyskany sok przelać do szerokiego rondla, zagotować, po czym wsypać cukier 1,2 kg na litr soku i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Dłuższe gotowanie źle wpływa naścinanie się galaretki. Płyn zlać do wyparzonych, niewielkich słoików i odstawić do wystygnięcia, po czym dobrze zakręcić.