Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lekka sałatka do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Takie lekkie sałatki są wyśmienitym dodatkiem do obiadu, a ich przygotowanie trwa zaledwie kilka minut.

Lekka sałatka do obiadu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka sałatka do obiadu

 

  • 2 garście mixu sałat
  • 1 szalotka
  • 20 dkg pomidorków daktylowych
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 6 łyżeczek oleju

Sposób przygotowania:

Lekka sałatka do obiadu
Sałatę (użyłam po kilka liści sałaty dębowej czerwonej, sałaty rzymskiej i sałaty batawskiej) umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Szalotkę obrać, pokroić w talarki, rozdzielić palcami na poszczególne krążki. Pomidorki poprzekrajać na połówki, rzodkiewki pokroić w półplasterki. Szalotkę, pomidorki i rzodkiewki dodać do sałaty. Wszystko lekko posolić. Olej wymieszać z octem cukrem i musztardą na gładki sos. Sos dodać do sałatki tuż przed podaniem, lekko wymieszać.
Lekka sałatka do obiadu
Liście mieszanki sałat umyte osuszone i porwane na mniejsze kawałki.
Lekka sałatka do obiadu
Szalotka pokrojona w talarki i rozdzielona na poszczególne krążki.
Lekka sałatka do obiadu
Szalotka pomidorki i rzodkiewki dodane do sałaty.
Lekka sałatka do obiadu
Gładki sos przygotowany z oleju octu cukru i musztardy.

Tagi:

sałata