Słownik kulinarny

s

Sałata

Sałata
fot. Fotolia
Sałata jest rośliną powszechnie znaną, należącą do rodziny astrowatych i pochodzącą z krajów klimatu umiarkowanego Europy i Azji. Obecnie jest wyodrębnionych ponad 100 gatunków tej rośliny.
Najbardziej znane to: rukola, masłowa, lodowa, roszpunka, rzymska.
 
Zawartość
Liście sałaty o zielonej barwie i delikatnym smaku zawierają wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim wodę, chlorofil, przeciwutleniacze: luteinę, zeaksantynę, witaminę E i C oraz A, B i minerały: potas, żelazo, mangan, magnez oraz kwasy organiczne.
 
Działanie
Sałata, a właściwie związki jakie zawiera chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Korzystnie działają na oczy, skórę i paznokcie. Ma również działanie przeciwbakteryjne, dobrze goi rany, chroni przed wirusami, a także wspomaga układ immunologiczny w przypadku infekcji. Zawarty w niej kwas foliowy korzystnie działa na układ nerwowy, ale przede wszystkim jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego też warto by kobiety w ciąży dostarczały odpowiednie ilości kwasu foliowego dla siebie i dziecka przede wszystkim w postaci naturalnej, czyli z warzyw. Oczywiście najzdrowsza jest sałata z upraw ekologicznych lub z własnego ogródka.
 

Zastosowanie
Sałata jest doskonałym dodatkiem do surówek, sałatek, kanapek oraz przystawek. Zielona barwa często nadaje kompozycjom kulinarnym nie tylko walorów smakowych, ale też pozytywnych wrażeń wzrokowych. Dlatego też wykorzystuje się ją do ozdabiania potraw. Świetnie smakuje z pomidorami, ogórkami, papryką, rzodkiewką, oliwkami, serem fetą, pleśniowym czy żółtym, ale też z wędliną, anchois, krewetkami, mięsem i owocami. Warto pamiętać by nie trzymać sałaty w torebkach foliowych, ponieważ dochodzi do niepożądanych reakcji chemicznych i dodatkowo spożyjemy szkodliwe substancje. Liście należy myć delikatnie i lepiej nie kroić nożem tylko rwać.
 
 
 
Sałata z wybuchowa

Sałata z wybuchowa

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: