Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Książka Kucharska: Lemoniada – 15 przepisów na orzeźwiający napój

Lemoniada arbuzowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chyba nic nie orzeźwia lepiej niż lemoniada. Jeśli znudziła się komuś tradycyjna lemoniada cytrynowa, proponuję urozmaicić ją o inne owoce, np. o arbuza.

Lemoniada arbuzowa

Składniki:

Lemoniada arbuzowa

 

  • 1-1,5 kg arbuza (waga ze skórką)
  • 3 duże lub 4 małe cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 1,75 l wody niegazowanej
  • kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

Lemoniada arbuzowa

ETAP 1:

Lemoniada arbuzowa
Wyciskamy sok z 3 dużych lub 4 małych cytryn

Cytryny przekrajamy na połówki, wyciskamy z nich sok. Z soku usuwamy pestki.

Odlewamy 200 ml wody, zagotowujemy ją i łączymy z cukrem. Mieszamy, aż powstanie syrop.

ETAP 2:

Lemoniada arbuzowa
Arbuza pozbawionego skórki i pestek wrzucamy do blendera kielichowego

Arbuza pozbawiamy skórki, miąższ kroimy na kawałki, usuwamy pestki.
Miąższ arbuza blendujemy, np. za pomocą blendera kielichowego.

ETAP 3:

Lemoniada arbuzowa
Zblendowanego arbuza łączymy z sokiem z cytryn, syropem cukrowym i wodą

Zblendowanego arbuza łączymy z sokiem z cytryn, syropem cukrowym i pozostałą wodą, mieszamy.
Do lemoniady wrzucamy kostki lodu. Gotowe!