Jestem z zawodu kucharzem,Mam męża też kucharza jest on szefem kuchni.
Odp: Dzień Dobry
- Forum: Dzień Dobry
Witam serdecznie to dla wszystkich pań od pani z okazji dnia kobiet
Odp: macie psa?
- Forum: macie psa?
Ja też mam psa i dwa koty.Dla moich pupili kupujemy karmę czyli kiełbasa dla zwierząt.
Odp: Maklowicz swój chłop
- Forum: Maklowicz swój chłop
Makłowicz to amator ale dobry.
Odp: ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE
- Forum: ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE
http://www.samre.info/kartki/8b/bn8.html
Odp: ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE
- Forum: ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE
Tradycyjnie jak co roku
sypią się życzenia wokół.
Większość życzy świąt obfitych
i prezentów znakomitych,
a ja życzę, moi mili,
byście święta te spędzili
tak jak każdy sobie marzy,
że mu kiedyś sie przydarzy.
Może cicho bez hałasu
wyjeżdżając gdzieś do lasu,
może w gronie swoich bliskich
jedząc karpia z wspólnej miski,
może gdzieś tam w ciepłym kraju
czując się jak Adam w raju,
może lepiąc gdzieś bałwana,
jeśli śnieg popada z rana.
Może tak jak to lubicie
licząc dziury na suficie,
sami zresztą chyba wiecie,
gdzie najlepiej się czujecie.
Takie dla Was mam życzenia
w dniu Bożego Narodzenia.
Odp: Ma ktoś sprawdzony przepis na pyszny makowiec??
* 30 dag mąki krupczatki
* 20 dag masła
* 30 dag cukru pudru
* dwie puszki gotowej masy makowej
* sok z 1/2 cytryny
* szklanka posiekanych bakalii: kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynków, migdałów, orzechów włoskich
Jak to zrobić
Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem “na piasek” i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut. Zrobić lukier – 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.
Odp: Tradycja wigilijna
- Forum: Tradycja wigilijna
Podczas Wigilii nie powinno się pić alkoholu.A po wigilii Pasterka.
Odp: Sianko pod obrusem.
- Forum: Sianko pod obrusem.
U mnie w domu też kładziemy siako bod obrusem bowiem , siano przypomnienia miejsca narodzenia Chrystusa. Stół nakrywano zawsze śnieżnobiałym obrusem i przystrajano gałązkami świerku. "W Wigilię musiało być wszystkie jedzenie na stole, tak aby podczas wieczerzy, nikt nie potrzebował od stołu odchodzić.
Odp: zawody amatorów???
- Forum: zawody amatorów???
a mizeria z ogórków kiszona.
Odp: Tradycja wigilijna
- Forum: Tradycja wigilijna
No tak jak ość utknie w gardle najlepiej przegryźć ja chlebkiem.