Milena zapraszam Cię do swoich przepisów, gdzie umieściłam dla Ciebie dwa przepisy, jeden na tradycyjną struclę makową, a drugi na świąteczny tort makowy. Zapraszam.
Odp: Ma ktoś sprawdzony przepis na pyszny makowiec??
* 30 dag mąki krupczatki
* 20 dag masła
* 30 dag cukru pudru
* dwie puszki gotowej masy makowej
* sok z 1/2 cytryny
* szklanka posiekanych bakalii: kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynków, migdałów, orzechów włoskich
Jak to zrobić
Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem “na piasek” i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut. Zrobić lukier – 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Postanowiłam w tym roku upiec makowiec z innego przepisu, ale niestety mam w domu tylko jeden... Bardzo proszę o przesłanie fajnego i co ważne sprawdzonego przepisu na to ciasto.. Będę bardzo wdzięczna.. Z góry dzięki... Pozdrawiam Serdecznie!
Odpowiedz na/ edytuj Ma ktoś sprawdzony przepis na pyszny makowiec??
Ma ktoś sprawdzony przepis na pyszny makowiec??
Obserwuj wątekOdp: Ma ktoś sprawdzony przepis na pyszny makowiec??
Glumanda
Odp: Ma ktoś sprawdzony przepis na pyszny makowiec??
PaniTereska
Odp: Ma ktoś sprawdzony przepis na pyszny makowiec??
Anusia
* 20 dag masła
* 30 dag cukru pudru
* dwie puszki gotowej masy makowej
* sok z 1/2 cytryny
* szklanka posiekanych bakalii: kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynków, migdałów, orzechów włoskich
Jak to zrobić
Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem “na piasek” i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut. Zrobić lukier – 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.
Ma ktoś sprawdzony przepis na pyszny makowiec??
milena22111