Odp: SERenada czyli dlaczego kochamy sery :)

Ja też jestem wielka pasjonatką serów. Bardzo lubię pleśniowe (zwłaszcza blue) ale także brie czy camembert. Jeśli chodzi o żółte sery to preferuję klasyki typu gouda ale też bardziej zdecydowane smaki (np. wędzony radamer lub babuni marki Serenada - akurat fanie pasuje do tematu wątku). Też najczęściej pałaszuję plasterki sera przed TV - często posmarowane dżemem truskawkowym, ot takie widzi mi się

Odp: Wasze ulubione przepisy i potrawy

Ja bardzo lubię wszystkie wydania makaronu. Do takich najprostszych (bo nigdy nie mam czasu) popisowych dań w moim wykonaniu należy penne z sosem pomidorowym, który robię w sezonie ze świeżych pomidorów, a zimą z tych z puszki. Wcześniej podsmażam cebulkę z czosnkiem, do tego pomidory i przyprawy (zioooła. Makaron mieszam z sosem w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładę plasterki żółtego sera i zapiekam z 15 min Potem posypać trzeba natką i świeżą bazylią. Pycha. Często robię też penne ze szpinakiem, który dodaję jak pomidory do podsmażonej cebulki z czosnkiem, do tego gałka muszkatołowa i serek np bieluch. A i koniecznie ser, często jest to pleśniowy lazur. Zazwyczaj też dodatkowo zapiekam z serem na wierzchu, z tym, że do penne z pomidorami używam goudy, a do szpinaku radamera wędzonego z serenady. Proste, szybkie, lekkie i pożywne. I jeszcze do tego schłodzone białe winko i gotowe

Odp: Dziwne pary, czyli nietypowe połączenia smaków

Ja od dziecka lubię połączenie sera żółtego z dżemem Rodzice zawsze patrzyli na mnie dziwnie kiedy zajadałam taką kanapkę. Smak trochę mi się zmienił od tego czasu, ale nie całkiem, mianowicie nadal jest to ser z tym, że teraz najbardziej smakują mi sery wędzone, np radamer z Serenady. Jest już w plasterkach więc nie trzeba kroić, tylko raz dwa posmarować plaster dżemem truskawkowym i gotowe Nadal troje oczu patrzy na mnie ze zdziwieniem, tylko teraz są to mąż i dzieciaki

Cześć i czołem:)

Witam wszystkich pasjonatów gotowania

Odp: Jak kuchnia jest Waszą ulubioną?

w każdej znajdzie się coś niesamowitego. Ostatnio mam mega zajawkę na kuchnię azjatycką

Odp: co dzisiaj na obiad?

U mnie dziś gołąbki w kapuście włoskiej w pomidorowym, pachnącym ziołami sosie

Odp: gotujecie z dziećmi?

Ja uwielbiam gotować z dziećmi, zresztą i dla nich i dla mnie to super zabawa