Od kiedy sięgam pamięcią lubiłam kuchenne klimaty - smaki, zapachy, kolory potraw zmieniających się wraz z porami roku.

Odp: BRITA - Herbaciany konkurs

Czerwona herbata PU-ERH to bardzo zdrowa herbata zwana tez pogromcą tłuszczu.
Niestety nie należy do smacznych trunków. Poczyniłam wiele prób, by podnieść jej walory za pomocą dodatków, aż w końcu odkryłam co łagodzi jej ziemisty smak.
Do parzenia dodaję szczyptę cynamonu, później przelewam ją do kubka, wkładam gruby plaster pomarańczy ze skórką (po uprzednim wyszorowaniu), który posypuję odrobina cukru trzcinowego.
Odstawiam na 5 minut, by aromat i smak pomarańczy zneutralizował nieprzyjemną nutę czerwonej herbaty.
I gotowe! Można popijać i robić się coraz szczuplejszym

Odp: Odp: BRITA - Herbaciany konkurs

Mysiunia! Zgadzam się z Tobą - miodzik z mniszka jest świetnym dodatkiem do herbaty.
Też robię go co roku - jest smaczny i bardzo korzystnie wpływa na drogi oddechowe.
Na dowód przesyłam fotkę.

Odp: Odp: Odp: BRITA - Herbaciany konkurs - Herbata zielona.

Dzięki!
Sprawdzone ! stosuję od kilku lat

Odp: BRITA - Herbaciany konkurs - Herbata zielona.

Herbata zielona to mój ulubiony napój. Jest bardzo zdrowa, choć bez dodatków na pewno nie jest tak aromatyczna jak inne.
Więc zawsze coś dodaję.
Ale od poczatku.....
Parzę zieloną herbatę wg wskazówek sławnej podróżniczki Beaty Pawlikowskiej, czyli
przelewam herbaciane liście gorącą (ok 80 stopni), miekką, przefiltrowaną wodą, następnie zalewam nią herbatę i parzę przez 1 minutę. Tak powstaje pierwsza filiżanka.
Fusy zostawiam wczajniczku i w ten sam sposób parzę jeszcze dwie następne filiżanki.
Latem do tak parzonej herbaty dodaję listki melisy , które nadają herbacie delikatny cytrynowy aromat.
Jesienią, gdy zimna aura daje nam w kość stosuje inne dodatki.
Wcześniej, zaraz po zakupie miodu z leśnej pasieki, gdy jest jeszcze płynny
przygotowuję dwa smakowite słoiczki.
Pierwszy to drobno posiekany imbir (uprzednio obrany za pomocą łyżeczki) zalewam płynnym aromatycznym miodem.
Jesienią, gdy dojrzeje pigwa, obieram ją z gniazd nasiennych, kroję w drobna kosteczkę i również zalewam ją miodem. Po kilku tygodniach powstaje niezwykle aromatyczny dodatek do herbaty.
Dwa litrowe słoiczki starczają mi na całą zimę.
Herbata zielona parzona jest w niższej temperaturze, więc miód po dodaniu do niej nie straci swoich cennych właściwości.
Oprócz tych dodatków dodaję również różne konfitury, do moich ulubionych należy wiśniowa oraz malinowa. Bywa też, że sypię suszone owoce (żurawinę, wisnie, rodzynki) lub kandyzowany, pokrojony w plasterki imbir.
Po namoczeniu tych dodatków w herbacie można je po prostu zjeść.
Przy takich dodatkach nie kusi mnie, by sięgnąć po przegryzkę.
A jeśli się to zdarzy - to najlepiej przegryźć ciasteczko owsiane lub korzenne.
Na zdrowie!

Odp: Odp: Chwalimy się;

Gratulacje
Tez się kiedyś obroniłam i choć było to dawno - pamiętam to uczucie!

Oblewamy do końca miesiąca!

Odp: W swojej kuchni zawsze mam....

Pozatym całą masę przypraw, ryż brązowy, makarony różne i drożdże i tabliczki czekolady (gorzka, mleczna i biała) i......oj dużo by wymieniać
Pozdrawiam wszystkie "chomiki"

Odp: Odp: W swojej kuchni zawsze mam....

agabi22 napisał(a): dzisiaj zauważyłam że w swojej lodówce zawsze mam mozarellę
.... a ja mam parmezan!

Odp: Czym faszerujecie pomidory do zapiekania?

Niedawno dodałam przepis kuchni portugalskiej w którym faszeruje się mielonym lub siekanym mięsem. Pomidorki tak zapieczone smakowały całęj rodzinie, więc moge polecić

Odp: Konkurs na najpiękniejszą pisankę!

Cudeńka!
Ja to tylko cebulowe robię ostatnio
Nie mam czasu na robótki (( niestety
Chetnie pokibicuję innym )