Od kiedy sięgam pamięcią lubiłam kuchenne klimaty - smaki, zapachy, kolory potraw zmieniających się wraz z porami roku.

Odp: Odp: Chwalimy się;

Natala1210 napisał(a): Prezenty Anusi i bukiet od kolegi.
Impreza widać była super!
A tort misiowy jaki fajny
Sto lat dla Anusi!, ale tylko soczkiem lub colą

Odp: Odp: Błyskawiczny konkurs ostatkowy Sponsoruje Polska Róża!!!!

Pyza napisał(a): Iziona, kilka razy czytałam pierwszy post Tit i nigdzie nie widzę informacji, że jakaś karteczka ma być na zdjęciu
Ja też czytałam kilka razy i nie znalazłam takiego zapisu
Zajawka to chyba krótki opis w przepisie i tam powinien znależć się ten zapis o konkursie na wszelki wypadek wstawiłam napis na zdjęciu

Odp: Odp: Chwalimy się;

Pyza napisał(a): pochwalę się i ja bo przecież i tak się wyda

kilka tygodni temu brałam udział w konkursie Warsztaty Smaku Kuchni+ organizowanym przez ten kanał telewizyjny. Po wysłaniu przepisów w temacie "kuchnia polska" zakwalifikowałam się do finału i wraz z pozostałą dziewiątką szczęśliwców uczestniczyłam w dwudniowych warsztatach kulinarnych prowadzonych przez szefa Adama Chrząstowskiego. W rywalizacji finałowej zajęłam drugie miejsce, za które otrzymałam blender Kenwood oraz drobne upominku od organizatora. Nagrodą było też nagranie "swojego" 30-sto minutowego programu, w którym prezentuję własne dania.

Już w najbliższą sobotę będzie można ten program obejrzeć na kanale Kuchnia+, o godz. 150 . Widzów o silnych nerwach serdecznie zapraszam
Widziałam dziś twój program, twoje sliczne kluseczki!
Wypadłaś wspaniale!
Gratulacje! Profesjonalny odcinek kulinarny, niejeden zawodowy kucharz mógłby ci pozazdrościć! Bardzo miło się oglądało! Będzie więcej odcinków?

Odp: Błyskawiczny konkurs ostatkowy Sponsoruje Polska Róża!!!!

A na deser inna nuta - truskawkowa.
Naleśniczki z twarożkiem i truskawkami wzmocnione syropem truskawkowym, gdyż hiszpańskie truskawki o tej porze nie są zbyt aromatyczne.
Dzięki zastosowaniu syropu truskawkowy smak ich mocno się wyostrzył.
https://gotujmy.pl/nalesniki-truskawkowe,przepisy,137200.html

Odp: Błyskawiczny konkurs ostatkowy Sponsoruje Polska Róża!!!!

Zachęcona wspaniałym efektem surówki z malinowym sosem przygotowałam dzisiaj na obiad, jako dodatek surówkę z kapusty włoskiej z dodatkiem syropu wiśniowego zamiast cukru. Efekt był równie dobry, więc i ten przepis zgłaszam do konkursu: https://gotujmy.pl/surowka-z-wisniowa-nuta,przepisy,137189.html

Odp: Błyskawiczny konkurs ostatkowy Sponsoruje Polska Róża!!!!

Wczoraj upiekłam ciasteczka z konfiturą wiśniową i wiśniową bezą. Przepis czeka na zatwierdzenie.
https://gotujmy.pl/ciasteczka-z-konfitura-wisniowa-i-beza-,przepisy,137104.html
Ciasteczka robi się błyskawicznie, bo na biszkopcikach, jedynie trochę siedzą w piekarniku - beza musi się wysuszyć ).
Mimo tego, że są dość słodkie, smakują dobrze, bo wiśnia przełamuje słodki smak.

Odp: Błyskawiczny konkurs ostatkowy Sponsoruje Polska Róża!!!!

Dopiero co dodałam przepis na malinowy winegret do surówki z kruchej sałaty.
Polecam taki sos z delikatną malinową nutą do różnego rodzaju surówek .
Ja swój sos przygotowałam na bazie gęstego soku malinowego z domowej spiżarni.
Sądzę, że syrop malinowy "Polska Róża" sprawdzi się w tej roli doskonale!
Na fotkach sos i surówka z kruchej sałaty skropione malinowym sosem winegret.
Przepis https://gotujmy.pl/malinowy-winegret-,przepisy,136686.html

Odp: Konkurs Siemensa: Wieczór chiński

Ja robiłam taki wieczór dwa lata temu, ale zrobiłam tylko fotki
Niestety nie da się tego powtórzyć

Ryby dziko żyjące czy hodowlane - co jeść?

Wiadomo, że ryby są zdrowe. Ale czy na pewno?
Wiadomo też, że morza i oceany są bardzo zanieczyszczone, więc i te rybki też już chyba nie są tak zdrowe. Więc może te hodowlane są teraz zdrowsze?
To samo dotyczy owoców morza.
Co o tym sądzicie?