Hej!!

  • Forum: Hej!!

Witam wszystkich smakoszy

Odp: Drewniane noże  

Może chodzi o to, że olej np. lniany stosuje się do impregnowania drewna. Powierzchnia drewnianej rączki byłaby pewnie wtedy bardziej zabezpieczona przed uszkodzeniami i pochłaniałaby mniej wilgoci.

Odp: Kakao

  • Forum: Kakao

Chyba w tej kwestii ciężko przebić niezawodne kakao deco morreno Używane u nas od lat nie traci na jakości i oby tak zostało.

Odp: Banany

  • Forum: Banany

Ciemne banany wcale nie są złe. Jeśli nie psują się pod skórą, można je jeść. Są wtedy bardziej słodsze, ale za to ich właściwości antyrakowe są mocniejsze.

Odp: Wigilijna ryba - jaka?

Ja uwielbiam łososia. Często pojawia się też u nas mintaj, bo po upieczeniu jest bardzo delikatny, z niewielką ilością ości.

Odp: Ulubione potrawy Waszych dzieci

Mój Antek mógłby żyć na rosole, pomidorowej i naleśnikach

Odp: Obiad dla niejadka

Przygotowując danie dla dziecka trzeba wytężać własną wyobraźnię W sieci jest mnóstwo przykładowych potraw (szczególnie kanapek), które ludzie zamieniają na śmieszne zwierzątka i postacie. Może z ziemniaków ułożyć na talerzu oczy a pozostałe warzywa i mięso użyć do wykonania pozostałych detali twarzy?

Odp: Wasze ulubione przepisy i potrawy

Polecam kurczaka w cieście francuskim Wystarczy kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek z ulubioną przyprawą, nałożyć na niego farsz z pieczarek z żółtym serem lub farsz ze szpinaku, sera feta i czosnku a po zawinięciu wystarczy ułożyć go na środku kawałka ciasta, boki pokroić w paski i zawijać jak na chałce. Całość piecze się około 40 min w temperaturze 180 stopni i jest pyszna!

Odp: Prawdziwy omlet

Mój mąż robi pyszny omlet, nieco zapychający Dodaje jaja, mleko, mąkę, sól i zioła prowansalskie. Wylewa jedną warstwę na patelnie, kładzie szynkę i ser i przykrywa resztą. To, czy omlet jest z mąką czy bez to raczej kwestia jego rodzaju. Z tego co wiem, francuskie robi się bez mąki a bardziej słodkie jako deser już z mąką.