Odp: Moja działka
- Forum: Moja działka
bede dzwonic z reklamacja ta fuksja miala byc niebieska:::
Staż w Gotujmy: 5362 dni
Miasto: Dorsten
bede dzwonic z reklamacja ta fuksja miala byc niebieska:::
zewa napisał(a): c.d
Ta czerwona tez mam a ta zielona wyglada jak arbuz
Bahus napisał(a): misia14 napisał(a): Bahus napisał(a): Kolejne przywiezione dzisiaj z działki. Na konfitury takie lekko niedojrzałe są najlepsze
musze zerknąc w Twoje przepisy ...zainteresowały mnie konfitury.....ja jak na razie robię sok na zimno...tzn zasypałam cukrem jezyny
Przepis na konfitury z winogron i konfitury z jeżyn dodam jutro.
Ooo to musze tez zajrzec winogrona mnie interesuja bo tez dosyc sobie wtym roku obrodzily.Po urlopie bede mogla chyba je juz oberwac;-)
a ja wlasnie dzis zrobilam dzem z jezyn i zalalam spirytusem bedzie likier jezynowy.Likierek musi postac narazie 3-4 tygodnie,przelac,potem cukier do owocow i znowu trzy tygodnie ,potem zlac sok polaczyc ze spirytusem i odstawic na trzy miesiace...
No wiec tak grzadki rabaty cala roslinnosc nalezy do mnie sama tam wszystko robie nikogo nie dopuszczam w szczegolnosci do moich roslinek.Raz corka chciala pomuc i kwiaty wyrwala chwasty zostawila....Maz zajmuje sie drzewami owocowymi trawa i jak czeba plotek naprawic czy jakas pergole postawic to wszystko jego zadanie.Wiem ze to kosztuje sporo czasu ale lubie to.Maz kupil ta dzialke jakies 5-6 lat temu ,ja nie chcialam teraz nie oddalabym jej za nic .Jeszcze jakies 2 lata i bezdie ona tak jak ja ja chce.Potem to juz bedzie tylko relaksik.Jak sie regularnie dwa trzy razy w tygodniu przechaka ziemie na grzadkach i w kwiatach to te chwasty tak nie rosna;-)))
Moja wnusia (1,10)mowi am am lub konkretnie to co chce czy akurat widzi: Pudding , Wurst czy tez Brötchen (budyn kielbase czy bulke.)
misia14 napisał(a): KAPUSTA KISZONA NA LETNIE I WCZESNO JESIENNE SPOŻYCIE
Kapustę białą poszatkować
marchew zetrzeć na grubych oczkach
cebulę poszatkować na wiórki
wszystko wymieszać i posypać solą (1 płaska łyżka soli na kg poszatkowanej kapusty) wymieszaną z odrobiną cukru. Marchew i cebulę dać wg upodobania. Pozostawić na godzinkę aż trochę "zwiędnie" i uciskać mocno do słoika dużego lub wiaderka czy też kamionki. Jeżeli dajemy do słoika zakręcić i odstawić do ukiszenia; natomiast w wiaderku czy kamionce na wierzch dajemy talerzyk lub deseczkę i obciążamy kamieniem lub czymś innym np. słoik z wodą.
Odstawiamy w nie za zimne miejsce aby kapusta się ukisiła, po ukiszeniu trzymać w chłodnym miejscu.
Z przypraw można dodać do kiszenia kminku...ja jednak do takiej nowej kiszonej kapusty do kiszenia daję gałązki kopru(może być nawet zielony).
Podawać i stosować wg gustu....
SMACZNEGO!
No bedziemy kisic w tym roku ,dostalam od znajomej garnek z kamionki taki moze bedzie mial jakies 10 litrow,bedzie dobry raz na kapuche raz na ogorki;-)
Witam ja to chyba nie jem tylko kminku i papryki,chociaz co do papryki jesli jest bardzo drobniutko posiekana i uduszona w miesie czy czyms innym to zjem .A jesli chodzi o czernine,hmmm kiedy mialam 16 lat jadlam ja po raz pierwszy .Zajadlam sie nia talerz po talerzu tak mi smakowala.Dopiero kiedy bylam gotowa z jedzeniem powiedzieli mi co jadlam.Mysle ze gdybym to wiedziala wczesniej napewno bym sie tej zupy nie tknela.Moje dzieci na odmiane syn nie jada pomidorow corka papryki.Kiedy cos ugotuje z tymy rzeczami a sa pokrojone w kostke to mowie im ze pomidor to papryka a papryka to pomodor i wcinaja hihi.Za kazdym razem im mowie potem co zjedli i czy smakowalo....
cd
cd