Kupiłem okazyjnie (tanio) 15 kg kapusty...od jutra zaczynam kiszenie...Tylko to szatkowanie mnie troszkę zniechęca. Robię to jednak ręcznie...a co tam... trochę wysiłku ale jaki skutek...
zmieniono 1 raz (ostatnio 19 paź 2010 21:49 przez Bahus)
Kiszę na bierząco przez cały rok - nie lubię takiej przekiszonej, a w dodatku nie mam gdzie trzymać . Ja o swojej mówię , że jest ,, wyprana " - a czemu A to porzeczytajcie sobie w przepisie
Kapusta kiszona domowa wg Buni :
Kapustę kiszę mniej więcej raz na 2 miesiące bo lubię taką świeżo ukiszoną .
Czas : 30 minut + tydzień
Składniki :
biała kapusta posiekana w cienkie paseczki ( objętościowo po pokrojeniu tak ok 3 litrowy garnek pełny- przed ugniataniem )
3 duże marchewki utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka )
1,5 płaskie łyżki soli
3 łyżki cukru
4 łyżki nasion kminku
Kapustę wsypać do wyparzonej miski. Dodać marchew, sól, cukier, kminek. Wymieszać i zacząć ugniatać . Moja Babcia zawsze tłumaczyła , że kapustę trzeba ,, wyprać "- bo przy ugniataniu kapusty wykonuje się takie ruchy jak by się coś prało w rękach. Złapać 2 garści kapusty w dłonie i potrzeć je o siebie. Robimy to tak długo aż cała kapusta zmięknie. Przełożyć do kamionki ( lub szklanej beczułki ) . Ułożyć na wierzchu odwrócony dnem do góry wyparzony talerzyk ( trochę mniejszy średnicą od kamionki ) .A na talerzyk postawić obciążnik ( ja używam albo mniejszą kamionkę napełnioną wodą albo litrowy słoik napełniony wodą . Zostawić w kuchni na tydzień ( jak jest chłodno to trochę dłużej .W lecie okrywam całość gazą i zawiązuję na dole nicią żeby meszki nie wlatywały.
Jak spróbujemy i kapusta jest już dość ukiszona to przekładamy do słoików , dociskamy , na wierzchu położyć kawałek woreczka foliowego i docisnąć go tak by sok z kapusty go zakrył ( zapobiega to utlenianiu się kapusty na wierzchu i czernieniu jej ). Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Z tej porcji wychodzą 2 litrowe słoiki ( takie ubite ). Robię na 2 miesiące dwie lub 3 takie porcje - zależy co mam w planie gotować .Po półtora miesiąca zaczynam kisić następną kapustę . Zawsze mam świeżo ukiszoną , a główki kapusty można teraz dostać przez cały rok .
A teraz trochę wyjaśnienia co do cukru. Takich proporcji nauczyła mnie moja Babcia .Kapusta którą robi się na bieżąco i która nie stoi miesiącami nie potrzebuje tyle soli co zwykła , a cukier powoduje , ze szybciej kiśnie i jest doskonała w smaku. Nawet nie trzeba jej potem doprawiać - starczy skropić olejem i juz surówka gotowa. Polecam - jest pyszna.
KAPUSTA KISZONA NA LETNIE I WCZESNO JESIENNE SPOŻYCIE
Kapustę białą poszatkować
marchew zetrzeć na grubych oczkach
cebulę poszatkować na wiórki
wszystko wymieszać i posypać solą (1 płaska łyżka soli na kg poszatkowanej kapusty) wymieszaną z odrobiną cukru. Marchew i cebulę dać wg upodobania. Pozostawić na godzinkę aż trochę "zwiędnie" i uciskać mocno do słoika dużego lub wiaderka czy też kamionki. Jeżeli dajemy do słoika zakręcić i odstawić do ukiszenia; natomiast w wiaderku czy kamionce na wierzch dajemy talerzyk lub deseczkę i obciążamy kamieniem lub czymś innym np. słoik z wodą.
Odstawiamy w nie za zimne miejsce aby kapusta się ukisiła, po ukiszeniu trzymać w chłodnym miejscu.
Z przypraw można dodać do kiszenia kminku...ja jednak do takiej nowej kiszonej kapusty do kiszenia daję gałązki kopru(może być nawet zielony).
Podawać i stosować wg gustu....
SMACZNEGO!
No bedziemy kisic w tym roku ,dostalam od znajomej garnek z kamionki taki moze bedzie mial jakies 10 litrow,bedzie dobry raz na kapuche raz na ogorki;-)
KAPUSTA KISZONA NA LETNIE I WCZESNO JESIENNE SPOŻYCIE
Kapustę białą poszatkować
marchew zetrzeć na grubych oczkach
cebulę poszatkować na wiórki
wszystko wymieszać i posypać solą (1 płaska łyżka soli na kg poszatkowanej kapusty) wymieszaną z odrobiną cukru. Marchew i cebulę dać wg upodobania. Pozostawić na godzinkę aż trochę "zwiędnie" i uciskać mocno do słoika dużego lub wiaderka czy też kamionki. Jeżeli dajemy do słoika zakręcić i odstawić do ukiszenia; natomiast w wiaderku czy kamionce na wierzch dajemy talerzyk lub deseczkę i obciążamy kamieniem lub czymś innym np. słoik z wodą.
Odstawiamy w nie za zimne miejsce aby kapusta się ukisiła, po ukiszeniu trzymać w chłodnym miejscu.
Z przypraw można dodać do kiszenia kminku...ja jednak do takiej nowej kiszonej kapusty do kiszenia daję gałązki kopru(może być nawet zielony).
Podawać i stosować wg gustu....
SMACZNEGO!
KAPUSTA KISZONA NA LETNIE I WCZESNO JESIENNE SPOŻYCIE
Kapustę białą poszatkować
marchew zetrzeć na grubych oczkach
cebulę poszatkować na wiórki
wszystko wymieszać i posypać solą (1 płaska łyżka soli na kg poszatkowanej kapusty) wymieszaną z odrobiną cukru. Marchew i cebulę dać wg upodobania. Pozostawić na godzinkę aż trochę "zwiędnie" i uciskać mocno do słoika dużego lub wiaderka czy też kamionki. Jeżeli dajemy do słoika zakręcić i odstawić do ukiszenia; natomiast w wiaderku czy kamionce na wierzch dajemy talerzyk lub deseczkę i obciążamy kamieniem lub czymś innym np. słoik z wodą.
Odstawiamy w nie za zimne miejsce aby kapusta się ukisiła, po ukiszeniu trzymać w chłodnym miejscu.
Z przypraw można dodać do kiszenia kminku...ja jednak do takiej nowej kiszonej kapusty do kiszenia daję gałązki kopru(może być nawet zielony).
Podawać i stosować wg gustu....
SMACZNEGO!
Czy kisicie w domu kapustę?
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Czy kisicie w domu kapustę?
DoDomku
Dokładnie o to mi chodziło,o udeptanie kapusty Pamiętam to bardzo słabo,dlatego pomyliłem te czynności
Odp: Odp: Czy kisicie w domu kapustę?
misia14
zyczę miłej pracy
Odp: Czy kisicie w domu kapustę?
Bahus
Odp: Odp: Czy kisicie w domu kapustę?
Glumanda
Taak... z pewnoscia kisili ja bosymi stopami.. jak ich uprzednio nie umyli
Mysle, ze chodzilo Ci o udeptanie kapusty...
Odp: Czy kisicie w domu kapustę?
DoDomku
Odp: Czy kisicie w domu kapustę?
Babciagramolka
Kapusta kiszona domowa wg Buni :
Kapustę kiszę mniej więcej raz na 2 miesiące bo lubię taką świeżo ukiszoną .
Czas : 30 minut + tydzień
Składniki :
biała kapusta posiekana w cienkie paseczki ( objętościowo po pokrojeniu tak ok 3 litrowy garnek pełny- przed ugniataniem )
3 duże marchewki utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka )
1,5 płaskie łyżki soli
3 łyżki cukru
4 łyżki nasion kminku
Kapustę wsypać do wyparzonej miski. Dodać marchew, sól, cukier, kminek. Wymieszać i zacząć ugniatać . Moja Babcia zawsze tłumaczyła , że kapustę trzeba ,, wyprać "- bo przy ugniataniu kapusty wykonuje się takie ruchy jak by się coś prało w rękach. Złapać 2 garści kapusty w dłonie i potrzeć je o siebie. Robimy to tak długo aż cała kapusta zmięknie. Przełożyć do kamionki ( lub szklanej beczułki ) . Ułożyć na wierzchu odwrócony dnem do góry wyparzony talerzyk ( trochę mniejszy średnicą od kamionki ) .A na talerzyk postawić obciążnik ( ja używam albo mniejszą kamionkę napełnioną wodą albo litrowy słoik napełniony wodą . Zostawić w kuchni na tydzień ( jak jest chłodno to trochę dłużej .W lecie okrywam całość gazą i zawiązuję na dole nicią żeby meszki nie wlatywały.
Jak spróbujemy i kapusta jest już dość ukiszona to przekładamy do słoików , dociskamy , na wierzchu położyć kawałek woreczka foliowego i docisnąć go tak by sok z kapusty go zakrył ( zapobiega to utlenianiu się kapusty na wierzchu i czernieniu jej ). Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Z tej porcji wychodzą 2 litrowe słoiki ( takie ubite ). Robię na 2 miesiące dwie lub 3 takie porcje - zależy co mam w planie gotować .Po półtora miesiąca zaczynam kisić następną kapustę . Zawsze mam świeżo ukiszoną , a główki kapusty można teraz dostać przez cały rok .
A teraz trochę wyjaśnienia co do cukru. Takich proporcji nauczyła mnie moja Babcia .Kapusta którą robi się na bieżąco i która nie stoi miesiącami nie potrzebuje tyle soli co zwykła , a cukier powoduje , ze szybciej kiśnie i jest doskonała w smaku. Nawet nie trzeba jej potem doprawiać - starczy skropić olejem i juz surówka gotowa. Polecam - jest pyszna.
Odp: Czy kisicie w domu kapustę?
Henia
Odp: Odp: Czy kisicie w domu kapustę?
Marika_1961
No bedziemy kisic w tym roku ,dostalam od znajomej garnek z kamionki taki moze bedzie mial jakies 10 litrow,bedzie dobry raz na kapuche raz na ogorki;-)
Odp: Odp: Czy kisicie w domu kapustę?
Henia
Dziękuję. Wypróbuje na pewno!
Odp: Czy kisicie w domu kapustę?
misia14
Kapustę białą poszatkować
marchew zetrzeć na grubych oczkach
cebulę poszatkować na wiórki
wszystko wymieszać i posypać solą (1 płaska łyżka soli na kg poszatkowanej kapusty) wymieszaną z odrobiną cukru. Marchew i cebulę dać wg upodobania. Pozostawić na godzinkę aż trochę "zwiędnie" i uciskać mocno do słoika dużego lub wiaderka czy też kamionki. Jeżeli dajemy do słoika zakręcić i odstawić do ukiszenia; natomiast w wiaderku czy kamionce na wierzch dajemy talerzyk lub deseczkę i obciążamy kamieniem lub czymś innym np. słoik z wodą.
Odstawiamy w nie za zimne miejsce aby kapusta się ukisiła, po ukiszeniu trzymać w chłodnym miejscu.
Z przypraw można dodać do kiszenia kminku...ja jednak do takiej nowej kiszonej kapusty do kiszenia daję gałązki kopru(może być nawet zielony).
Podawać i stosować wg gustu....
SMACZNEGO!