http://rarytasy-michaeli.blogspot.com/
Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Gratuluję Edyto
Odp: Odp: Ratafia
- Forum: Ratafia
kołczu napisał(a): Trochę rozcieńczyłem, znalazłem wzór na rozcieńczanie spirytusu i twardo liczę, przypominają mi się lekcje matematyki
[(C1: C2)-1]x V1
Gdzie
- C1 to moc alkoholu posiadanego
- C2 to moc jaką chcę uzyskać
- V1 to ilość posiadanego alkoholu (w litrach)
Dorzuciłem wczoraj do ratafii wydrylowanych wiśni, podsypałem cukrem i zalałem spirytusem rozcieńczonym do około 40. Dzisiaj poziomeczki
ps. No i nastawiłem też nalewkę z czarnych porzeczek - Smorodinówka Foty i przepis niedługo wrzucę, niech puszczą trochę soczku najpierw
no nie wiem czy ten spirytus nie okaże się za słaby rozcieńczony do 40%, kilka lat temu robilam barylkę czyli owoce zasypywałam cukrem i zalewałam rumem, a rum powinien być 54%...całość nie wyszła zbyt mocna czy ostra po prostu w sam raz....poza tym chodzi również o zakonserwowanie owoców i przechowywanie....po prostu należy pamiętać, ze owoce dają sok, podobnie cukier które obniża moc trunku...
Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
iziona napisał(a): Ja jak się chwale to zawsze moimi dziewczynami i dzisiaj też Wczoraj moja nastolatka grała młynarkę w cudownej sztuce " Zapomniany diabeł ", spektakl odniósł ogromny sukces, sala pękała w szwach, a owacje trwały dobre 10 min.
Gratuluje Tobie i córce....
Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
artykuł przeczytałam...ciekawy.....
Ewa, taras super....
ja już jestem tu na gotujmy 1200 dni....hmmm krótki to czas ale i długi...
Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Klikasz w dodaj przepis....a tam jest na szarym tle zakładka dodaj poradę, wystarczy kliknąć
Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
misia5 napisał(a): To może i ja się pochwalę. Nie było mnie kilka dni. Kilka osób to zauważyło i nie wiedziało dlaczego więc teraz chcę Wam przedstawić powód mojej dość długiej nieobecności.
To nasza Maja Urodziła się 9 kwietnia
Gratuluję ślicznej córeczki, niech rośnie zdrowo i przynosi Wam wiele radości
Odp: Odp: Odp: Odp: Konkursy na Gotujmy
- Forum: Konkursy na Gotujmy
Konkurs dobiegł końca...emocje opadły....mam nadzieje tylko, że admini czy też właściciel strony wyciągnie wnioski na przyszłość....nie mam nic przeciwko nowym użytkownikom ale startowanie w konkursie tylko po to aby wygrać jest żenujące....
użytkownik ten nie umie przegrywać.....bo po ogłoszeniu wyników zlikwidował konto.....właściwie nie ma w tym nic nadzwyczajnego ......tylko po co ta osoba zakłada w tym samym dniu nowe konto z tym samym nickiem, z tym samym zdjęciem profilowym.....i umieszcza jeden post.....nie z gratulacjami.....no cóż przegrywać trzeba umieć i mam nadzieję, że na stronie przybyło kilka osób które zechcą się podzielić przepisami na torty w stylu angielskim od podstaw....tzn. od pieczenia biszkoptu, poprzez jego formowanie , krem i dekorowanie....no i ilość składników bo samo wstawianie gotowego tortu nie wiele daje...to można znaleźć w wyszukiwarce...
Odp: Odp: Oceny od nieznajomych
- Forum: Oceny od nieznajomych
kołczu napisał(a): Goście już nie mogą dodawać ocen
to super
Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
gosia56 napisał(a): Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka trochę wymęczona .
gratuluję...wyobrażam sobie ten smak....
Odp: Odp: Oceny od nieznajomych
- Forum: Oceny od nieznajomych
zewa napisał(a): Niezalogowany użytkownik nie wystawi komentarza, to ciekawe jakim sposobem " gość " jakiś czas temu wystawił mi niemiły komentarz do jednej z babek ? Coraz więcej niespodzianek i znaków zapytania.
tez to zauważyłam ze "gość" dodawał komentarze....jeżeli ta funkcja została zablokowana to bardzo dobrze bo niczemu nie służy....
a oceniać goście też nie powinni....w zasadzie nigdy nie kieruje się ocenami do przepisu....albo mi przepis przypadnie do gustu i ma to "coś" albo nie...bardzo mało zaglądam w te statystyki....jednak rozumiem że taki negatywny komentarz albo kilka jedynek mogą popsuć nastrój....