http://kuchniamp3ki.blogspot.com/
http://www.facebook.com/KuchniaMp3Ki

Odp: Tu zgłaszamy problemy

czy mogę prosić o naliczenie dodatkowych punktów za przepis z z cytrusami
Cytrynowy sernik light?
z góry dziękuję

Odp: Co Was denerwuje?

a ja jestem kelnerką i denerwują mnie pewne rzeczy u klientów

- klient wchodzi bez dzień dobry, "ładuje" się na pełną sale i widząc, że nie ma miejsca, wychodzi bez słowa..
Gdyby poczekał, to może by się dowiedział, że akurat stolik zapłacił i zwolni się do kilku minut
i dodam jeszcze, że robią to tylko Polacy.. Turyści zawsze grzecznie czekają na kelnerkę

- rezerwują stolik na 10 osób a przychodzi 5.. lub na odwrót.. rezerwują np na 7 a przychodzą 3 osoby.. Wszystko trzeba wcześniej przygotować, udekorować, połączyć stoliki.. A wystarczy telefon, i było by w porządku, i stolik by czekał większy, a nie że przychodzi rezerwacja powiększona o kilka osób i np nie ma krzeseł.. a tak się zdarzało!

- stoję za barem, przyjmuje rezerwacje przez telefon, a klient podchodzi i zamawia! zdarzyło się kilka razy - dobrze widział, że rozmawiam przez telefon. (A na barze - w pracy- rozmów prywatnych się nie prowadzi..)


I moje zdanie na wasze wypowiedzi:
jestem kelnerką, i przez to mam zboczenie zawodowe
też odwiedzam restauracje, lokale, są rzeczy które mnie drażnią..

np.. goście zjedli,a talerze się sprząta dopiero gdy wychodzą! dla mnie koszmar!

Co do podawania przystawek i dań równocześnie:

jeśli kelnerka zawaliła, lub kucharz przeoczył "pauzę" - nie biorę drugiego dania z wydawki, ewentualnie pytam klienta czy mogę podać jedzenie razem..
Standardem jest, że najpierw przynosi się sztućce i napoje, mimo że jedzenie będzie za 15 minut, chyba że klient zaznacza "proszę colę do pizzy" lub "kawę po daniu głównym"

i na koniec coś o napiwkach:
jeśli klient mówi "dziękuję" oddając płatnik, znaczy to dla kelnerki - reszty nie trzeba!
i tak ja słysząc "dziękuję" zabieram 2 zł tipa, a klient wraca i się upomina o resztę..
w drugą stronę jest tak samo..
mówi "dziękuję" a tam 100zł, a rachunek 42zł i trzeba wydać

Odp: Które czasopisma kulinarne kupować?

ja kupuję
Przyślij przepis
Przepisy czytelników
Smaki życia dostępne w Biedronce
Gotuj krok po kroku - bardzo lubię!
Poradnik domowy
Świat kobiety
w dwóch ostatnich dodatek - książeczki z przepisami

do tego czasami Chwila dla Ciebie, Pani domu i inne takie "dwutygodniki"

Odp: Ekspres do kawy

ja taki dostałam na gwiazdkę i jestem zadowolona samo ubija mleko, albo ja ubijam - zawsze wychodzi świetne
http://allegro.pl/ekspres-saeco-nina-plus-cappuccino-ri9355-01-i2980094895.html

i został kupiony za ok 500zł a nie jak na linku...

Odp: Prośba o sprawdzenie

hehe powiem szczerze, że nigdy w te newslettery nie zaglądałam

Odp: Prośba o sprawdzenie

może to nie "problem", ale mam pytanie i nie wiem gdzie je zadać
co to znaczy, że zdobyłam punkty za "Wyróżnienie w newsletterze" ? gdzie ja mogę ten cały newsletter znaleźć?

Odp: tanio i smacznie w KRK

A ja chyba zareklamuję mój lokal - tzn lokal w którym pracuję. Może nie tanio jak w barze mlecznym, ale ceny makaronów od 14 do 25zł

Makaroniarnia na Podgórzu - ul.Brodzińskiego 3 i kilka fotek jedzenia

sałatka fresco z mozzarellą, sosem z pesto, podawana w sałacie lodowej 17,70zł
czarny makaron z krewetkami w sosie winno-maślanym 24,5zł
i najpopularniejsza zupa w lokalu - krem pomidorowy ze śmietanką 8,80zł

polecam

Odp: Chwalimy się;

przyszłam się pochwalić i zmykam do pracy - niestety w gastronomii weekendy przede wszystkim..
Tak czy inaczej.. Mój dwukolorowy krem daniem dnia, bardzo bardzo się cieszę i dziękuję

Monia kolejnych 100, 1000 i 10000 dni z nami

Odp: Jaki sos najlepiej pasuje do pstraga?

jedni wolą ryby w cytrusach... inni w śmietanie i koperku.. jeszcze inni w sosie salsa tak więc co lubisz
można mu napakować pomidorków, ziół i cebulę do brzucha - skropić tylko cytryną, przyprawić solą i pieprzem..
Po drugie.. jest tu mnóstwo przepisów