Odp: Patelnia ceramiczna
- Forum: Patelnia ceramiczna
Warto kupić ceramiczną. Tak naprawdę teflonowej już bym nie kupiła. Wiem, że są dużoo droższe ale czasem lepiej kupić coś z czego na długo będziemy zadowolone.
Staż w Gotujmy: 3175 dni
Miasto: -
Warto kupić ceramiczną. Tak naprawdę teflonowej już bym nie kupiła. Wiem, że są dużoo droższe ale czasem lepiej kupić coś z czego na długo będziemy zadowolone.
Szpajza, kołocz z makiem i serem, makówki, grysik na słodko.... sporo tego....
Ja się przyłączę do pytania. Smażę na patelni zaczynając od naciętej skóry. Podobno wystarczy kilka minut ale jak w taki sposób smażyłam to wychodziła mi podeszwa.
Mielonki.... obojętnie z czego....
Moim ostatnim odkryciem jest jogurt Almighurt mak z marcepanem. Pewnie nie jest tak zdrowy jak jogurt naturalny ale smak jest przepyszny. Są również inne warianty ale ten naprawdę przypadł mojej rodzinie do gustu. Polecam, zupełnie inny smak jogurtu niż wszystkie do tej pory.
Przepis wypróbowany i zdecydowanie polecany to risotto.
Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy, do tego dodajemy ryż arborio (w zależności ile mamy dziubków do nakarmienia ) jakieś 30 sekund mieszamy, do ryżu wlewamy ok 50 -70 ml wina białego. Czekamy aż ryż wchłonie wino. Następnie dolewamy po chochli wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Chochla, ryż wchłonie, itd. aż do momentu aż ryż będzie miękki ale nie rozgotowany. Całość powinna podwoić swoją objętość. Na koniec trzemy parmezan i mieszamy aż się rozpuści. Gotowe
Ja zazwyczaj robię ciasto na pierogi wg przepisu. Zawsze zwracali mi uwagę na to, żeby wodę jaką dodajesz do mąki była maksymalnie ciepła. Ciasto dzięki temu robi się bardzo elastyczne i nie klei się do rąk. Jeśli faktycznie ciasto lekko się lepi warto dodać mąkę, tak abyś je później bez problemu mogła rozwałkować. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno odpocząć ok pół godz zanim je będziesz chciała rozwałkować.
Polecam mieszankę Polskie Młyny - chleb pszenno-żytni. Ja dodaję do tej mieszanki jeszcze siemie lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik i nasiona chia. Wychodzi przepyszny i nawet do tygodnia jest bardzo dobry, nie kruszy się.