Możesz podać proporcje składników? Dzięki temu łatwiej będzie udzielić Ci rady. Bez tego ciężko powiedzieć co jest nie tak i co zrobić, żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk.
Ja zazwyczaj robię ciasto na pierogi wg przepisu. Zawsze zwracali mi uwagę na to, żeby wodę jaką dodajesz do mąki była maksymalnie ciepła. Ciasto dzięki temu robi się bardzo elastyczne i nie klei się do rąk. Jeśli faktycznie ciasto lekko się lepi warto dodać mąkę, tak abyś je później bez problemu mogła rozwałkować. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno odpocząć ok pół godz zanim je będziesz chciała rozwałkować.
Hej! Czy wiecie, co trzeba zrobić, żeby ciasto, które przygotowuję na pierogi nie kleiło się do rąk? Nie wiem, czy podsypywanie mąką jest ok, ponieważ ciasto może zrobić się z kolei za twarde. Może macie jakieś sprawdzone pomysły?
ciasto na pierogi
Obserwuj wątekOdp: ciasto na pierogi
misia5
Odp: ciasto na pierogi
Myszkaaa
ciasto na pierogi
ewela24